Historik Kosatík pronesl strašidelná slova. O naší zemi a vlivu KGB

09.11.2015 16:44

Český novinář, spisovatel a literární historik Pavel Kosatík uvedl pro Český rozhlas, že vliv KGB tady zůstal mnohem silnější. „Když tohle připustíte, porozumíte českému polistopadovému vývoji mnohem lépe,“ dodal.

Historik Kosatík pronesl strašidelná slova. O naší zemi a vlivu KGB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Podle Kosatíka důstojníci KGB z pozadí možná kočírují naši ekonomiku. A proruský postoj má u nás hluboké kořeny sahající až k napoleonským válkám.

Zároveň k důstojníkům KGB uvedl, že přece v roce 1989 nemohli vyklidit pole, neboť k tomu nebyli školeni. „Napadne vás, že se to dá možná ovládnout ještě lépe než do té doby. Do té doby jste k ovládání těch režimů potřebovala všechny ty Erichy Honeckery a ty trapné a čím dál trapnější dědečky – politiky. Ale teď máte možnost ovlivnit společnost tak, že se stanete správcem nově se rodící ekonomiky,“ uvedl s tím, že dnešní politika rozhodně není dílem tváří politiků, které vídáme v médiích, ale těch, kteří stojí za nimi. „A to jsou majitelé mocných firem,“ dodal.

A činí i exkurz do historie, kdy jsme v 19. století věřili slibům, že všichni Slované mohou spolupracovat. Až Masaryk dokázal moskevskému „pábení“ odolat. „Říkal, že Rusko se nevyvíjí směrem k demokracii. A že kdo na to v jeho době spoléhá, dělá chybu,“ uzavřel spisovatel.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…