Historik Lukeš z Bostonu varoval od Moravce: Koště Trump. Dva se hádají a třetí se směje. A tím třetím je Putin

27.05.2018 14:57

Kam směřuje svět, jak jej známe nyní? O tom diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Petr Pelz a historikové Igor Lukeš a Martin Kovář.

Historik Lukeš z Bostonu varoval od Moravce: Koště Trump. Dva se hádají a třetí se směje. A tím třetím je Putin
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Úvodem se hovořilo o tom, zda se uskuteční setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, o němž se nyní hojně hovoří.

„Nemohu předpovědět, zda se to uskuteční, nebo neuskuteční. Prezident Trump chce vyjednávat na samé hraně každé situace. Jeho obdivovatelé by říkali: Tak právě se to má dělat. To je právě to koště, které jsme chtěli přinést do mezinárodní politiky. Skutečnost je jiná: Diplomacie není pro amatéry. A pan prezident se pokouší na základě zkušeností používat stejné metody vyjednávání na hraně. A tohle nefunguje,“ poznamenal Lukeš. 

„Hrdinou celé této podivné příhody je Jižní Korea. Je to jihokorejský prezident, který dlouhodobě diplomatickými prostředky neustále signalizoval Severní Koreji, že navzdory všemu iracionálnu, všemu totalitnímu systému je ochoten s nimi jednat,“ dodal Lukeš.

„Je to přístup Donalda Trumpa. V těch politických mezinárodních jednáních nejde jen o to, co se dojedná, ale jde o to, o čem se jedná,“ sdělil Pelz. „Válečný stav na Koreji stále trvá. Což otevírá dveře americké straně. Americká strana, prezident Trump, nebo kdokoliv vede vyjednávání, může využít toho, že zajistí mír. To hlavní musí být připravena udělat Severní Korea – odstranění zbraní, denuklearizaci,“ podotkl také Pelz. A domnívá se, že Severní Korea bude globální hrozbou i v roce 2019. 

„To, proč je severokorejský vůdce ochoten jednat s Donaldem Trumpem, je zcela jistě důsledkem komplikované situace,“ poznamenal následně Kovář. Pelz se pak vyjádřil k tomu, že Trump je v souvislosti s jednáním se severokorejským vůdcem nominován na Nobelovu cenu míru. 

„Hlavní konfrontační linie není mezi Washingtonem a Íránem na jedné straně, ale mezi Spojenými státy a Evropskou unií. A když se dva hádají, třetí se směje. A tím třetím je pan Putin, který vidí zeslabení transatlantických vztahů,“ dodal k tomu Lukeš. „Nepřeceňoval bych americko-evropskou roztržku,“ podotkl následně Kovář a zmínil Izrael. „To s tím velmi úzce souvisí,“ řekl. 

„Situace by byla mnohonásobně horší za Hillary Clintonové, než je nyní za Donalda Trumpa. A ještě by nebyla taková legrace,“ sdělil poté Pelz, jehož slova podpořil i profesor Kovář.

A co vypočitatelnost Ruska? „Rusko je dobré ve vedení hybridní války, ale není jediné. Propagandu nebo ovládání, jakýsi management informací, to dělají všechny státy. Navíc tady je jedna situace podstatná, a to je rozvoj technologií na jedné straně a monopolizace na straně druhé,“ podotkl Pelc. 

„Co Rusko udělalo vůči americkým volbám v roce 2015, je podobné jako teroristické útoky 11. září, kdy USA byly zraněny na nečekaném místě,“ podotkl následně Lukeš. „Spojené státy nejsou agresivní země,“ dodal také k USA Lukeš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…