Historik Portmann: V Radě ÚSTR jsou někteří členové protizákonně

11.03.2015 15:58

Minimálně dva členové Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v ní podle historika Adriana Portmanna působí v rozporu se zákonem. Tvrdí, že Michal Uhl, Jan Bureš a zřejmě i Lukáš Jelínek nerespektovali zásadu nestranickosti.

Historik Portmann: V Radě ÚSTR jsou někteří členové protizákonně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Ta má ústav chránit před nežádoucím ovlivňováním politickými stranami, aby byla zaručena jeho nezávislost při zkoumání období nacismu a komunismu. Historik Adrian Portmann dnes proto podal podnět senátorům a informoval o tom ČTK. Členy rady ÚSTR mohou odvolat pouze Senát. Rada zasedá dnes. Reakci členů ČTK zjišťuje. Portmann uvedl, že podle zákona je členství v sedmičlenné radě neslučitelné s členstvím v politické straně nebo v politickém hnutí. Jde o podmínku, kterou členové musejí plnit od začátku až do konce své funkce.

Portmann se snaží současné vedení i radu cíleně poškodit, brání se ÚSTR

Historik, jenž se loni neúspěšně ucházel o post ředitele ústavu, se odvolává na své dva právní rozbory poukazující na údajné porušení zákona dvou až tří členů rady. Místopředseda rady Jelínek a Uhl byli do nejvyššího orgánu ústavu zvoleni 5. prosince 2012 a Bureš poté 21. března 2013. Funkční období člena je pětileté.

Uhl a Bureš porušili podle Portmanna zákon tím, že ke dni, kdy se ujali funkce, nevystoupili z politických stran, Uhl ze Strany zelených a Bureš od sociálních demokratů. "Pouze své strany, navíc patrně opožděně, požádali o přerušení členství," uvedl. S ČSSD je prý svázán i bývalý člen Jelínek.

Mluvčí ústavu Pavel Ryjáček ČTK řekl, že Portmann se snaží současné vedení i radu cíleně poškodit. "V zákoně se praví, že členství v radě je neslučitelné s členstvím v politické straně nebo v politickém hnutí. To, do čeho se pan Portmann trefuje, zákon vůbec neřeší a o vystoupení ze strany se v něm nepíše," reagoval. Pozastavení členství je podle něj postup běžný.

Zkouška českého právního řádu

Portmann tvrdí, že podnět poslal Senátu jako řadový občan bez politických motivů a vnímá ho jako zkoušku tuzemského právního řádu. Stanovy obou politických stran podle Portmanna uvádějí, že se přerušením členství nevyvázali z veškerých práv a povinností vůči stranám, například povinnosti platit pravidelné členské příspěvky. Podle Portmanna konkrétně Uhl během členství v radě pokračoval v aktivní politické činnosti pro Stranu zelených a za ni loni v říjnu kandidoval do zastupitelstva městské části Praha 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…