Historik Žáček na Frekvenci 1 hovořil o senátních volbách, ODS i Babišovi

16.08.2014 18:08

Pavel Žáček, historik, bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a také bývalý člen Rady České televize, byl hostem pořadu Pressklub rádia Frekvence 1. V podzimních volbách bude kandidovat do Senátu. Doufá, že se horní komora vrátí do rukou pravicových stran.

Historik Žáček na Frekvenci 1 hovořil o senátních volbách, ODS i Babišovi
Foto: Dezidor, (Licence Creative Commons)
Popisek: Zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

Žáček se také bude na podzim ucházet o místo senátora jako nezávislý na kandidátce ODS. „Jedním z důvodů je i to, že ten Senát se může teď na podzim vrátit do rukou pravice. ČSSD sama tvrdí, že nemůže obhájit těch 20 senátorů. Měly by se tam vrátit strany, které se profilují jako pravicové,“ míní Žáček.

Může dojít k přetlaku pravicových kandidátů do Senátu

Bývalý šéf ÚSTR bude kandidovat na Praze 5. „Pokud je tam dostatek kvalitních kandidátů, tak z toho může vzejít jen dobrý výsledek,“ prohlásil. Žáček ale připustil, že může nastat situace, kdy bude přetlak pravicových kandidátů.

Značka ODS byla poškozená a vedení se z toho stranu snaží vytáhnout

Přestože kandiduje jako nestraník, bude Žáček na kandidátce občanských demokratů. Moderátor Luboš Xaver Veselý se ho proto zeptal, zda je ODS dobrá značka.

„Já to vnímám jako nestraník. Přišli zástupci pravicového subjektu, který má za sebou dobré i špatné. Ale určitě ta značka ODS byla poškozená a to vedení se z toho snaží stranu dostat,“ prohlásil.

Žáček by rád oslovil nerozhodnuté voliče, kteří dříve hlasovali pro pravicové strany. Prý by u nich mohl mít šanci. „Já jim nabízím alternativu tím, co jsem doposud udělal, a tím, k čemu se hlásím,“ řekl v pořadu Pressklub.

Divil jsem se, že slovenský soud dal za pravdu nevěrohodným expříslušníkům StB

Žáček se také jako bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů vyjádřil k soudnímu řízení v Bratislavě, jehož výsledkem je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nespolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

„Já jsem byl překvapen tím rozhodnutím. A divil jsem se tomu, že soudkyně může dát za pravdu tak nevěrohodným osobám jako jsou bývalí příslušníci StB,“ uvedl Žáček. Dodal, že soud se může kvůli odvolání táhnout ještě dlouho.

Materiály ÚPN o Babišovi byly věrohodné

Rozhodnutí soudu prý zapadá do obecného trendu zapomínání na minulost. Žáček ale s odvoláním na kolegu ze slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) tvrdí, že materiály tamního ústavu nebyly nevěrohodné a že bývalí příslušníci před soudem nemluvili pravdu.

„Ale berme dopady. Jaký vztah má dopad soudu na Slovensku na Českou republiku? Žádný. Je to jenom symbolicko-politický dopad,“ míní Pavel Žáček. Zároveň upozornil, že existují případy, kdy příslušník StB vyfabuloval schůzky, ke kterým nedošlo.

Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…