Historik: Zeman má pravdu pouze v tom, že Kyjev leží na Ukrajině. Jeho provokace značí úpadek naší demokracie

07.01.2015 9:32

Prezident Miloš Zeman na sebe strhává pozornost svými výroky o ukrajinské krizi a v posledních měsících je považován za zastánce proruského postoje. Server Lidovky.cz se na názor zeptal historika Davida Svobody. Ten však situaci vidí velice kriticky. Zeman podle něj situaci na Ukrajině vůbec nerozumí a je nejkřiklavější tváří a příznakem hlubokého úpadku české demokracie.

Historik: Zeman má pravdu pouze v tom, že Kyjev leží na Ukrajině. Jeho provokace značí úpadek naší demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Proč se Zeman uchyluje ke kritice ukrajinských představitelů a z jakých zdrojů čerpá informace, byla jedna z otázek pro Svobodu. „Na skutečné pohnutky mám svůj znepokojivý názor, ale nemám jej podložený pevnými důkazy, a nebylo by proto slušné o něm spekulovat. Obecnější problém je však to, že čeští politici jsou zoufale nevzdělaní. A že takový ten dojem vzdělanosti a pohotovosti, který kolem sebe Miloš Zeman šířil například v časech prezidentské volby, je pozlátko. Ten člověk je technokrat, což je pro současnou českou politickou scénu typické. Vládnou nám technokraté s velmi omezeným obzorem, kteří si nedokážou kriticky poradit s informacemi. Právě to činí Miloše Zemana náchylným k takovým výrokům a je možné, že ten člověk možná dokonce i věří tomu, co říká,“ míní historik.

David Svoboda se bez rozpaků vyjádřil i k Zemanovým výrokům jako například, že Majdan nebyl demokratickou revolucí, nebo že premiér Jaceňuk je premiérem války. „Miloš Zeman má pravdu pouze v tom, že Kyjev leží na Ukrajině. Tím se jeho povědomí a erudice v ukrajinské otázce vyčerpávají. Miloš Zeman totiž dělá jednu hroznou věc a dělá ji vědomě. Záměrně tvrdí věci velmi urážlivé a jednostranné, které nadzvedávají lidi z křesla, a tím vlastně napomáhá znejasňování té problematiky. My přeci máme povinnost tu bezprecedentní krizi, kterou Rusko na východě rozpoutalo, hodnotit střízlivě, důsledně a poctivě. Miloš Zeman se naopak chová jako lidé, kterým se v internetové sféře říká trollové. Narušuje veřejnou debatu urážkami, které táhnou směr diskuse někam úplně jinam,“ odsoudil prezidenta Svoboda.

Zeman je spíš příznak, nikoli podstata problému

„Všímejte si toho, že Zeman nemluví o revoluci, ale o puči. Jakmile mluvíme o puči, navozuje to dojem něčeho nekalého, samozvaného… ať mi někdo vysvětlí, který puč v dějinách trval řadu mrazivých měsíců v ulicích, který puč si vyžádal 120 civilních obětí, podle Zemana takzvaných pučistů. Ať mi Zeman vysvětlí nebo definuje, co to puč je. Už mě ani nepřekvapuje, že zapomíná dokonce i na to, že prezident Janukovyč se od moci odstavil sám…“ vysvětloval pro server Lidovky.cz Svoboda, který je také jedním z autorů otevřeného dopisu ukrajinistů a historiků Miloši Zemanovi.

V něm mimo jiné nabízejí prezidentovi odborné konzultace, aby se s problematikou mohl seznámit a nedopouštěl se takových přešlapů. „Možná tím budu Miloši Zemanovi dělat advokáta, ale já v něm vidím příznak, nikoli podstatu problému. Miloš Zeman je příznakem hlubokého úpadku české demokracie. Skutečnost, že máme na Hradě člověka, který se takhle chová, vypovídá nejen o něm samotném, ale i velké části společnosti, která těmto výrokům přitakává. Proto i když po Zemanovi nastoupí jiný prezident, vůbec to neznamená, že se bude k ukrajinskému problému stavět tak, jak se patří. Miloš Zeman nám to usnadňuje tou svou naprostou neomaleností. Ale bohužel Miloš Zeman je ostudou nejen Miloše Zemana, ale i celé České republiky. Vnímám ho jako nejnevábnější, nejkřiklavější tvář jedné vleklé a velice vážné celonárodní krize,“ říká ke stavu společnosti historik Svoboda.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…