Historik poučil národ z rozhlasu: Před covidem jsme nežili dobře. Pandemie obnažila skepsi, to je nadějné

22.02.2021 16:36

Podle historika Jana Stříbrného, jenž byl hostem Českého rozhlasu Plus, jsme si před covidem nežili ani šťastně, ani dobře. „Nastal čas na individuální odpovědnost,“ poznamenal.

Historik poučil národ z rozhlasu: Před covidem jsme nežili dobře. Pandemie obnažila skepsi, to je nadějné
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

Úvodem se Stříbrný vyjádřil k otázce, že se považuje za vlastence. „I když myslím, že k tomu pojmu vlastenec je třeba něco dodat. Myslím si, že je zvlášť v poslední době využíváno, zneužíváno a strašně zúženo. A já si myslím, že patří do života člověka, který se narodí do nějakého času, ale také do nějakého prostředí a do nějaké země. A to, čím je, od počátku, ve své rodině, ve své obci, městě, jak prochází samozřejmě dalšími etapami života, tak vlastně si osahává a poznává to prostředí, ve kterém žije. A do něho samozřejmě patří nejenom ten prostor, ty jednotlivé věci, ve kterých žije, ale také samozřejmě tradice, kterou prošly jeho předchozí generace, a to, čemu se říká paměť. A toto všechno si myslím, že vstupuje do našeho života a vytváří důležitou součást našeho sebeuvědomění i vztahu k druhým,“ poznamenal Stříbrný.

Současná doba je podle Stříbrného mimořádně závažná, ale zároveň nadějná. Nadějná je podle něj v tom smyslu, že skepsi, rozpaky, rozčarování nebo i zklamání a naštvání, které pořád neustupuje, covid pouze obnažil. „Pokud budeme tuto situaci číst dobře, tak bychom mohli postupně porozumět, i z čeho pramení negativní názory a emoce. Je to naše šance,“ poznamenal Stříbrný.

Podle jeho slov jsou před námi tvrdé časy. „Poznání, že jsme nežili ani šťastně, ani dobře, je velmi důležité,“ dodal.
 
„Končí čas, kdy jsme se mohli vymlouvat na toho či onoho, na vládu i na opozici. Teď jsme postaveni do situace, kdy se na nás chce, abychom se chovali zodpovědně a svobodně,“ zmínil Stříbrný, že je to veliké téma, které má svůj negativní, ale i velmi pozitivní pól.
 
Dodal také, že teď je hrozně důležité, abychom znovu pozvedli hlavu, vykročili a přijali individuální svobodu ve službě sobě samým, ale i celé společnosti.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…