Historik prozradil, čím naši politici v roce 1968 naštvali KGB. Tomu neuvěříte

22.08.2014 19:09

Únosy, diskreditace lidí, infiltrace. To byly některé úkoly, které dostali agenti KGB před vstupem do Československa v roce 1968. V Českém rozhlase o nich promluvil profesor Cambridgeské univerzity Christopher Andrew, který směl jako jediný člověk na světě prozkoumat tzv. Mitrochinův archiv.

Historik prozradil, čím naši politici v roce 1968 naštvali KGB. Tomu neuvěříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce před budovou Českého rozhlasu k připomenutí památky obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968

Mitrochinův archiv odhalil praktiky agentů KGB – a minulý měsíc ho odtajnila Velká Británie. Vasilij Mitrochin byl archivář KGB, který však při útěku na Západ vyvezl cenné materiály o činnosti sovětské tajné služby. Profesor Christopher Andrew směl jako jediný člověk zkoumat tento archiv.

„Pohnutky Vasilije Mitrochina byly stejné jako u jiných disidentů, ať už těch veřejných, nebo v jeho případě tajných. Bavíme se o lidech, kteří po tajném Chruščovově projevu v roce 1956 věřili v další destalinizaci. Doufali v socialismus s lidskou tváří,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Ten se skutečně dostavil v podobě pražského jara roku 1968. Když ho zničily tanky Sovětského svazu a jeho spojenců z východního bloku, dospěli tito lidé k identickému závěru, že nemá cenu doufat v evoluci systému v tom smyslu, že by začal respektovat lidská práva. Jediné, co přicházelo v úvahu, bylo pokusit se tento systém svrhnout,“ dodává historik.

Dokumenty z archivu, které se týkají okupace v Československu, považuje Andrew za významné. „Materiály, které Mitrochin získal ohledně událostí v Československu, nejsou přesnější než jiné dokumenty, možná jsou jen trochu podrobnější. Opravdovou novinkou, která vyplynula z jeho poznámek, byl způsob, jakým KGB používala takzvané ‚nelegály‘. Na mysli máme důstojníky a agenty KGB, kteří využívali toho největšího možného utajení, kteří přijali nejen novou identitu, ale také národnost,“ popisuje.

Ohledně pražského jara se v materiálech například píše o tom, jak byla KGB naprosto pobouřena z návštěvy československé delegace v Moskvě. V odpadkových koších v hotelových pokojích totiž našla vyhozený poslední projev Leonida Brežněva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…