Historik v Drahošově štábu: Musíme se ptát, komu ten útok u voleb prospěl. A prospěl Zemanovi

13.01.2018 16:15

Volebního štábu prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše se osobně zúčastnili frontman Olympicu Petr Janda, operní pěvkyně Soňa Červená nebo dokumentaristka Olga Sommerová. „Jsem pevně přesvědčen, že Jiří Drahoš postoupí a má velkou šanci porazit Miloše Zemana ve druhém kole,“ řekl iDNES.cz Janda a vyjmenoval důvody, podle kterých by byl dle jeho názoru lepším prezidentem než Zeman.

Historik v Drahošově štábu: Musíme se ptát, komu ten útok u voleb prospěl. A prospěl Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš

Jako první pozitivní vlastnost, kterou oceňuje na bývalém předsedovi Akademi věd, je pokora. Tu u současné hlavy státu postrádá. Dále se mu nelíbí Zemanova orientace na Rusko a Čínu. To by se podle něj s příchodem Drahoše na Hrad ale změnilo.
 
Sám Drahoš společně se svými spolupracovníky, podle serveru iDnes.cz, do La Fabriky v pražských Holešovicích na volební štáb dorazí po půl čtvrté odpoledne. V ten okamžik by měly být k dispozici další průběžné výsledy. 
 
Podporu mu vyjádřili i jeho spolupracovníci. Jaroslav Šebek, jeden z týmu spolupracovníků bývalého šéfa Akademie věd, se domnívá, že Drahoš má velkou šanci se dostat do druhého kola. „Přes negativní kampaň v těch posledních dnech a týdnech, která vytýkala profesoru Drahošovi, že je názorově nevýrazný, že je ‚želé‘ podobné Janu Fischerovi, který kandidoval před pěti lety, tak si myslím, že má velkou šanci se dostat do druhého kola jako kandidát těch, kteří se rozhodli volit proti Miloši Zemanovi,“ míní historik. 
 
Tyto tendece se nejčastěji podle něj objevovaly na sociálních sítích a především pak po vstupu Mirka Topolánka do boje o prezidentský post. Podle Śebka bude mít vliv na výsledek voleb také incident na prezidenta republiky ve volební místnosti, kdy se na Zemana „vrhla“ polonahá ukrajinská aktivistka, která měla prsa popsaná nápisem v angličtině „Zeman Putin’s Slut“, tedy v překladu „Zeman je Putinova děvka“.
 
„Vliv na první kolo to mít může, to není třeba zastírat. Tady byla zcela záměrně udělaná věc, která nemá obdoby, co se týká našich voleb, ani prezidentských a vůbec ne parlamentních. Samozřejmě se nabízí otázka – cui bono, komu to prospělo. A já říkám, prospělo to Miloši Zemanovi,“ komentuje Šebek neurčitě, zda to bylo mířeno proti současnému prezidentovi, či se věc naopak odehrála ve prospěch mobilizace Zemanových voličů. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…