Historky od mocného „Saši" Nováka: Pozvali podnikatele do hangáru, nasadili si „uši" a dojednávali kšefty

10.05.2014 12:31

Jména lobbistů Alexandra Nováka a Ivo Rittiga vyplouvají na povrch v souvislosti s další korupční kauzou. Server Lidovky.cz informuje o případu kolem leteckých tendrů za více než čtvrt miliardy korun. Z policejních odposlechů vyplývá, že mohli ovlivňovat, kdo zakázky Ministerstva zemědělství získá. Podmínka úspěchu byla jasně stanovená na 13 procent z celkové ceny zakázky.

Historky od mocného „Saši" Nováka: Pozvali podnikatele do hangáru, nasadili si „uši" a dojednávali kšefty
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Alexandr Novák u soudu

Schůzek, kde se řešily podmínky pro uspění v tendru, bylo více. Říkali tomu „povídat si jako kosmonauti" nebo „sedět s ušima", popisuje server Lidovky.cz. Dějištěm schůzek prý byl nejčastěji nenápadný hangár na chomutovském letišti. Průběh byl vždy stejný. Nejprve se zkontrolovala místnost, poté pozvaný host a nakonec byl dotyčný požádán, aby si vypnul mobilní telefon a vyndal z něj baterii.

Severočeský podnikatel a bývalý politik Alexandr Novák prý každému u stolu rozdal zvláštní zařízení. „Účastníci se po celou dobu bavili prostřednictvím mobilního zařízení na zkreslování hlasu a znemožnění prostorového odposlechu." V hangáru pak měly podle svědků padat konkrétní podmínky, které bylo třeba pro úspěch v tendru splnit. Podmínkou prý bylo přinést igelitku s 13 procenty z ceny zakázky.

Server Lidovky.cz uvádí i přepisy odposlechů: „Já jsem si myslel, že je to na tlumočení, ty vole." „Jo, vy jste seděli s těma ušima! Akorát ono už to je taky zastaralá věc. Už to taky dokážou rozkliknout." Jde o část rozhovoru Miloše Baláka, jednoho z uchazečů o zakázky, s jeho kolegou Karlem Frankem. Rozhovor prý velmi připomíná průběh schůzek u Nováka v hangáru, tak, jak je líčí obžaloba.

Rittig mohl být na vrcholu korupční pyramidy

V zakázkách na hašení a vápnění lesů z roku 2012 v celkové hodnotě 305 milionů korun bez DPH prý hrál podle všeho významnou roli i lobbista Ivo Rittig. I jeho jméno totiž v odposleších padlo a z kontextu vyplývá, že ho obžalovaný František Šafránek, který o tendr soutěžil, považoval za vrchol celé korupční pyramidy.

Advokátka Ivo Rittiga Karolína Babáková však jeho účast na zakázkách Ministerstva zemědělství na hašení a vápnění lesů odmítá.

Server uvádí další sekvenci z odposlechu. „Já mám takový dojem, že Saša je pod tlakem, tak si vymysleli, že ho Svěcený nahrál, a tlačí teď na nejvyššího bosse, na Rittiga." Josef Svěcený, jehož jméno v odposleších zaznělo, prý o zakázky také usiloval. A proto i jeho čekala schůzka v leteckém hangáru. Vše se ale zhroutilo, když o podmínce odvést podíl ze zakázky řekl své obchodní partnerce Jarmile Vodňanské. Lidovky.cz uvádějí, že ta se hned obrátila na policii.

Další schůzku už nahrávala policie. Na ní se sešli Jarmila Vodňanská s Novákovým komplicem. Ten jí podle informací Lidovek.cz potvrdil povinnost „nějaké procento odsypat". „Na tyto věci musíte myslet už v nabídkách. Nemůžete to dostat, pokud nemáte budget," vysvětloval jí Michal Valeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…