Hladomor v Sýrii. Zaorálek popsal, jak může pomoci Česko

18.01.2016 19:45

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v Bruselu informoval své kolegy z Evropské unie o českých kontaktech s Damaškem, které by měly umožnit distribuci zahraniční humanitární pomoci v zemi. Šéf české diplomacie to řekl novinářům na okraj ministerské schůzky, na které bylo dění v Sýrii jedním z důležitých témat.

Hladomor v Sýrii. Zaorálek popsal, jak může pomoci Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Jsem si vědom toho, že jakékoli angažmá v Sýrii musí být otázka dohody 28 (unijních) zemí," poznamenal český ministr. Sýrii byl podle něj v dnešní debatě věnován největší prostor. EU podporuje politické řešení syrské krize. Ministr dnes připomněl příslušnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN i blížící se politické rozhovory mezi syrskými politickými stranami v Ženevě.

Pro dnešní schůzku měl Zaorálek k dispozici stanovisko syrského ministra zahraničí

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová minulý týden požádala Prahu, aby u syrské vlády prověřila možnosti poskytování humanitární pomoci. Na rozdíl od řady členských států EU totiž Česko trvale zachovalo v Damašku úřad v čele s velvyslancem i po vypuknutí občanské války v roce 2011. Český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii.

Pro dnešní schůzku měl Zaorálek k dispozici stanovisko syrského ministra zahraničí. Podle českého ministra nabízí Valíd Mualim určité možnosti a vyjmenovává také konkrétní nevládní organizace, které jsou schopny pomoci s distribucí.

"Takže se tu nabízí cesta, způsob, jak se dostat k lidem, kteří potřebují pomoc v oblastech administrovaných syrskou vládou," poznamenal Zaorálek s tím, že by rád uvažoval i o možnostech dostat pomoc také do dalších míst. "Hlavní oč jde je, že jsou tam jednoznačně spousty, tisíce lidí, kteří potřebují pomoc," dodal ministr. Přestože se o situaci hodně mluví, stav na místě se příliš nezlepšuje, podotkl Zaorálek.

Mogheriniová dnes novinářům řekla, že právě proto je třeba se soustředit na kroky, které posilují důvěru a na humanitární přístup. "Jednoznačně také odsuzujeme všechny útoky na civilisty," podotkla. Je podle ní zásadní, aby skutečný politický proces k řešení syrské krize započal paralelně se zlepšením situace přímo v regionu. "Jinak bude podkopána věrohodnost i odolnost celého procesu," myslí si.

Podle aktuálních informací OSN jsou na území Sýrie místa, kde lidé umírají hlady a nutně potřebují lékařskou pomoc. Kritická byla donedávna například situace ve městě Madájá, obléhaném ovšem právě armádou syrské vlády. Humanitární pracovníci podle OSN zaznamenali případy hladovění i v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20.000 lidí.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…