Hlas od Václava Havla: Pojmenujme to pravými slovy. Jinak než úplným embargem Putina nezastavíme

29.01.2015 15:58

Obchodníci typu ministra Mládka, kteří se přes mnohá varování rozhodli etablovat na ruském trhu velmi nepříznivě ovlivňují rozhodování evropských vlád a zdržují uplatňování sankcí. Jestliže jsme vyloučili válku, není jiná možnost, jak zastavit Putina, než stoprocentní embargo na jakékoliv ekonomické kontakty s Ruskem, i za cenu, že budeme mít potíž s energetickými surovinami, odbytištěm pro některé zboží. Tato varování pronesl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. bývalý ministr obrany a velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský.

Hlas od Václava Havla: Pojmenujme to pravými slovy. Jinak než úplným embargem Putina nezastavíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Ten se také vyslovil, že bychom měli mít odvahu pojmenovat to, co se děje na Ukrajině, přesnými slovy. Ruská federace prostřednictvím určité části propagandou zneužitých občanů východní části Ukrajiny vede válku proti suverénnímu ukrajinskému státu: „Vede ji jednak na frontě, která je logisticky podporovaná neustálým přísunem zbraní, instruktorů, velitelů a celých ruských vojenských jednotek. Kromě toho ji podporuje mohutná ruská propaganda, která proměňuje samu podstatu té války v pravý opak. Je s podivem, kolik lidí, včetně našeho bývalého i současného prezidenta, této propagandě podléhá,“ řekl Dobrovský.

Takzvaní separatisté by podle Dobrovského bez pomoci Moskvy měli jen techniku, kterou tam našli a ukradli ve skladech ukrajinské armády. „Bez mohutné logistické podpory z Ruska by byli již dávno poraženi. Rok trvající válka je logisticky velice náročná. Jen té munice, která tam musela být dopravena, bylo nesrovnatelně víc, než bylo v těch našich vybuchujících skladech,“ dodává velvyslanec. Separatisté mají podle jeho slov z Ruska těžké dělostřelectvo, raketomety, tanky, protiraketové systémy Buk. „Je toho daleko víc, než kolik mohli ukořistit. Však i ruští funkcionáři oficiálně přiznali, že tam jejich vojáci bojují. Jen řekli, že jsou to vojáci na dovolené, kterým zřejmě ruská armáda na tu dovolenou zapůjčila obrněné transportéry a tanky. Je to až směšné, ale přesto Západ není jednotný v názoru na to, jak s Ruskem jednat. Ani naši politici v tom nejsou jednotní," konstatuje Dobrovský.

Celý rozhovor si přečtete zde

Na otázku, co si myslí, že Putin sleduje válkou na Ukrajině, Dobrovský řekl: „Připojení Krymu k Rusku má jinou argumentaci než válka na východě Ukrajiny v Doněcké oblasti a kolem Luhanska. Krym je podle Putina symbolem kolébky ruské kultury. Na východní Ukrajině se pravděpodobně strategické cíle v průběhu času proměňovaly.“ Pak doplnil, že se nejprve zdálo, že první útok měl za cíl obsazení zmíněných dvou oblastí, ale separatisté dále útočí, snaží se o rozšíření svého území. Není jasné, zda tak činí s podporou Moskvy, nebo proti ní.

Dobrovský pak souhlasí s názorem, že to signalizuje, že někteří velitelé nejsou ochotni se ve všem Moskvě podřídit. „...zdá se, že občas přebírají řešení do vlastních rukou. Zároveň je ale Moskva nemůže nechat na holičkách, protože by to byla prohra Moskvy, a ne oněch takzvaných separatistů.“
Dobrovský si netroufl odhadnout, kdy se podaří válku na Ukrajině zastavit, ale připustil, že to nebude znamenat konec aktuálního rozdělení Ukrajiny. Tam teprve začne, pokud se Moskva rozhodne být normálním partnerem, další velký problém.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…