Hlas sdružení autodopravců proti mýtnému na silnicích nižších tříd: Znepříjemní život malým podnikatelům

25.06.2015 18:33

Mluvčí sdružení autodopravců ČESMAD BOHEMIA Martin Felix se vyjádřil k avízu ministra dopravy Dana Ťoka, který řekl, že pokud se na tom shodnou politici, dojde k rošíření mýtného i na silnice nižší třídy. „Opět se bude o důležité otázce pro podnikatele a živnostníky rozhodovat od stolu, bez odborné diskuze a hlavně bez hlasů těch, kteří mýtné platí,“ říká Felix.

Hlas sdružení autodopravců proti mýtnému na silnicích nižších tříd: Znepříjemní život malým podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Mýtný systém až donedávna nikoho nezajímal, nyní se o něm však diskutuje ve vysoké politice, nikdo se však neohlíží za názory dopravců a daňových poplatníků, všechno podle Felixe řídí komerční zájmy. A proto se opět objevila možnost zavedení mýta i na silnice nižších tříd.

Podle Felixe je mýtný systém určený pro „dálniční a rychlostní komunikace, které svým uživatelům přinášejí přidané výhody a jejichž vybudování je nákladné“. Zbylé komunikace jsou zahrnuty v silničních daních a daní z pohonných hmot, přičemž žádné výhody z nich neplynou. „Mýtné na nich by vedlo naopak jen k odčerpání peněz z velkého dálničního mýta bez dalšího efektu,“ říká Felix.

Jeho regulační funkce je také zcestná, jelikož „drtivá většina těžkých a tranzitujících kamionů využívá jen dálnice“. Navíc lze již zákonem zakázat tranzit v místech, kde hrozí objíždění placených zón.

„Tam, kde by mýtné nevydělávalo peníze pro rozvoj silnic, nemá smysl,“ vysvětluje Felix a dodává, že zavedení mýtného na silnicích nižší třídy by byl jen další krok, jak znepříjemnit život malým podnikatelům, kteří tyto silnice musí využívat, například pro zásobování jejich obchodů. A hlavně by mohlo mít špatný dopad na „regionální mikroekonomiku v podobě zdražování zboží a potravin“.

Žádá také snížení administrativní zátěže spojené s mýtem již existujícím a chce být součástí veřejné diskuze, která se týká jeho odvětví. „Chceme, aby nás politici brali vážně,“ končí svoje vyjádření Felix.

  • Kompletní vyjádření ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…