Hlas taxikáře platí stejně jako hlas univerzitního profesora, či Zlatého slavíka. Dominik Duka odmítá nadřazenost elit a vyzývá k…

02.12.2016 16:28

Rekviem za Karla IV. v kapli Svatého Kříže na Karlštejně odsloužil v den výročí jeho smrti 29. listopadu kardinál Dominik Duka. Od narození tohoto císaře a krále, Otce vlasti, uplynulo letos sedm set let.

Hlas taxikáře platí stejně jako hlas univerzitního profesora, či Zlatého slavíka. Dominik Duka odmítá nadřazenost elit a vyzývá k…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mše na sv. Vojtěcha. Kardinál Dominik Duka udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili Jiřímu Grygarovi a Alexandru Tomskému

Svět Otce vlasti podle Duky rozhodně nebyl jen světem médií a manipulace, která může bezostyšně deptat, urážet a popírat co chce. 

„Ale jak víme, nebyl to také svět bez násilí a nátlaku. To byl také důvod, proč neprosadil mnohé reformy, nejen otázku postavení židovského obyvatelstva, jak napsal v zákoníku Majestas Carolina, čímž by předběhl dobu o několik staletí,“ zmiňuje rovněž kardinál. Pragmatická řešení Karla IV. podle něj ukazují, že si byl vědom potřeby jednoty a konsenzu obyvatelstva. 

„Víra mu nedovolovala prosazovat třídní společnost, ani nadřazenost elit, či celebrit, nad poddanými, jak nám ukazuje mozaika Posledního soudu nad Královskou branou katedrály sv. Víta. Byl si vědom, že ho bude soudit jako i nás, spravedlivý soudce, který sám byl okupační justicí odsouzen,“ zmínil také Duka a vyzval k zamyšlení se nad sebou samotnými. 

Původní text ZDE.

„Je občan opravdu přítelem státu? A za koho jej považuje stát? Není spíše daňovým poplatníkem? Copak celých 25 let neřešíme stále dokola jako prioritu daně, aniž bychom vysvětlili, že stát nemá nic a nemůže dát, co od nás nevzal, či nedostal? Snažme se pochopit co je demokracie. I středověk ji znal, v městech či klášteřích. Pravá demokracie není ani lidová, ani liberální, ani křesťansko-demokratická či socialistická, ale vychází z toho, že všechny lidské bytosti jsou si rovné. A my dodáváme: před Bohem Stvořitelem,“ zmínil Duka. Hlas taxikáře podle něj platí stejně jako hlas univerzitního profesora či Zlatého slavíka.

„Vše záleží na našem postoji být člověkem s druhými a pro druhé. Odbornost a vyšší vzdělání se uplatňuje až při řešení problému, kde se nehlasuje, ale vědecky či kompetentně a poctivě pracuje. Kvalita naší práce však nespočívá pouze na racionální rovině, ale také v rovině zápasu o lásku k druhému či k druhým,“ myslí si Duka, který vyzývá k hledání hodnot, na nichž byla postavena naše společnost. „Být člověkem znamená vidět srdcem, hledat hodnoty, na kterých byla postavena naše společnost, naše rodiny, naše obce, chcete-li, naše země. Byla vybudována pokornou službou, ke které nás vyzývá Otec vlasti,“ uzavřel Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…