Hlas z Babišových novin: ČEZ by měl vybrat dodavatele paliva pro Temelín mezi firmami z Ruska a z USA

04.04.2015 11:52

Nad tím, co vlastně bude znamenat bruselský projekt energetické unie pro evropský kontinent, se na názorové straně dnešních Lidových novin zamýšlí komentátor listu Jan Žižka. Poukazuje na to, že Brusel ve zmíněném projektu mluví o potřebě diverzifikovat nejen dodávky ropy a plynu, ale i jaderného paliva.

Hlas z Babišových novin: ČEZ by měl vybrat dodavatele paliva pro Temelín mezi firmami z Ruska a z USA
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle komentátora rozhodně nejde o to, že by měl být přístup Rusů a jejich paliva do evropských jaderných elektráren navěky zapovězen. „Důležité ale je, aby se sami Češi, Finové či Maďaři neuzavírali jiným možnostem,“ píše Žižka. V této souvislosti upozornil na to, že Maďaři chtěli s Rusy sjednat dodávky pro své budoucí reaktory v Paksi na dvacet let. „Pod tlakem Bruselu se ‚smířili‘ s deseti lety,“ uvedl komentátor s tím, že také ČEZ by po deseti letech teoreticky mohl využít opce na prodloužení ruských dodávek pro Temelín.

Podle místopředsedy Evropské komise Maruše Šefčoviče by ale neměl především vznikat „technologický zámek“, který by umožňoval dovážet palivo jen od jednoho dodavatele. Šefčovič prý ale připouští, že Rusové budou moci dodávat dál, pokud uspějí v soutěži díky nabízené ceně a kvalitě.

Závěrem Žižka uvádí, že bez ruské ropy, plynu a jaderného paliva ze zcela neobejdeme. „Nahradit palivo od Tvelu dnes dokáže jen americký Westinghouse. A ČEZ by měl umožnit férovou soutěž mezi těmito dvěma firmami,“ dodal komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…