Hlas z Lidových novin: Žalobci dostali svobodu, ale neunesli ji

27.07.2013 7:12

Státní zástupci podle komentáře v Lidových novinách vycítili, jak snadno se v nespokojené zemi mohou stát celebritami. A ačkoli jednají pravděpodobně nezávisle, nedokážou ovládat své touhy a pocity starých křivd. A monstrózní akce Iva Ištvana je prý jen krajním projevem hlubšího fenoménu.

Hlas z Lidových novin: Žalobci dostali svobodu, ale neunesli ji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas byl poněkud neklidný

Červnová obří protikorupční akce je podle analytičky LN Lenky Zlámalové výsledkem toho, jak se jedna represivní složka cítila nedoceněná, politiky ovládaná a poté, co dostala svobodu dělat svou práci, neunesla ji. "Žalobci vycítili, že ve frustrované společnosti přišla jejich chvíle a můžou se stát oblíbenými společenskými hvězdami," píše analytička. Podlehli prý populismu, dodává.

Tuto atmosféru prý přesně vystihl expremiér Petr Nečas (ODS), kterého kauza stála křeslo v čele vlády, pro časopis Reflex. V něm říká, že v Česku existuje velmi silná nálada pro zatýkání, z níž vykrystalizovala poptávka a hledá se obětní beránek.

Touha po odchytu je v celé soustavě

Na Ištvanovu stranu se přiklonil také Pavel Zeman, který sice zrušil stíhání bývalých poslanců ODS, řekl ale, že neměl na vybranou. Fakticky tím podle Zlámalové převzal nejvyšší státní zástupce odpovědnost za "Ištvanův právní experiment". Tím prý potvrdil, že atmosféra touhy po odchytu je silná v celé soustavě státního zastupitelství.

Analytička připomíná také případ exministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který měl privatizací záchranné letecké služby způsobit škodu 800 milionů. Případ dozorovala Darja Dunajová z pražského vrchního státního zastupitelství. Ačkoli Nejvyšší státní zastupitelství Julínkovo stíhání zastavilo, Dunajová za podivnou konstrukci, kdy označila čistě politické rozhodnutí o privatizaci za trestné, nenese žádnou odpovědnost.

Moc bez odpovědnosti

Zlámalová upozorňuje, jak obrovskou moc žalobci mají. Jejich odpovědnost je ale na druhou stranu velmi malá. Skoro to prý vypadá, jako by bez následků mohli obžalovat kohokoli prakticky bez důkazů. A přitom mají moc složit vládu nebo smést vedení jakékoli firmy.

Jak se zachová Ivo Ištvan, když mu soud smete oba případy, kvůli nimž vyráželo na razii čtyři sta policistů, je otázkou, uzavírá analytička deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…