Hlas z MF Dnes: Dokázat Grygárkovi úmysl nebude jednoduché

13.12.2013 8:41

Malý krůček pro veřejnost, velký krok pro policii. Tak charakterizuje obvinění bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka, že před čtyřmi lety údajně přispěl k zametení vyšetřování podivných miliard na švýcarských kontech lobbisty a podnikatele Romana Janouška, investigativní reportérka deníku MF Dnes Jana Klímová ve svém komentáři.

Hlas z MF Dnes: Dokázat Grygárkovi úmysl nebude jednoduché
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a protimafiánský útvar policie se domnívají, že nyní mají dostatek důkazů, aby mohly Liboru Grygárkovi dokázat úmyslný trestný čin a obvinily jej ze zneužití pravomoci. "Dokázaly by tak nebezpečný klientelismus mezi lobbisty a justicí, tak trochu mafiánský kapitalismus a další - z pohledu demokratické země hrůzné - záležitosti," glosuje obvinění Klímová.

Pro policii je to podle Klímové velký posun, už proto, že právě odposlouchávání Grygárkovy kanceláře spustilo kauzu kolem přítelkyně Petra Nečase Jany Nagyové. Pokud by se ovšem celá akce ukázala jako blamáž, bylo by to prý horší než podezření z klientelismu.

Dokázat úmysl nebude jednoduché

"Z hlediska veřejnosti je obvinění Grygárka, kdysi významného muže české justice, jistě zajímavé. Ale dokud nebude jasné, na jakých důkazech stojí, je zároveň nejisté. Grygárek si jakožto excelentní právník jistě dával záležet, aby dodržel paragrafy. Najít v nich skulinu a dokázat úmysl nebude jednoduché," upozorňuje reportérka.

Podle novinářky teď musíme doufat, že policie má nějaký nový důkaz, že šlo o kmotrovské spolčení a tato věc nebude jen žněmi pro advokáty. A že nebezpečná chobotnice, pokud byla, díky policii odumře, uzavírá Jana Klímová pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…