Hlas z veřejnoprávního média udeřil: Le Penová nebude prezidentkou Francie

07.12.2015 18:11

Hosté pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd a analytik Milan Slezák, řešili otázku: o čem svědčí vítězství radikální Národní fronty Marine Le Penové v prvním kole francouzských regionálních voleb? Zaorálek si posteskl, že EU není schopna bránit své hranice. Šmíd doplnil, že Národní fronta v podstatě neumí vládnout a Marine Le Penová rozhodně nebude prezidentkou.

Hlas z veřejnoprávního média udeřil: Le Penová nebude prezidentkou Francie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

„Není pochyb o tom, že Evropa byla zaskočena situací, která nastala v posledním roce. Jakoby se nepočítalo s tím, že nějaká taková krize může přijít a EU se na ni nepřipravila. ... Teď se zdá, že EU není schopna chránit své hranice a zajistit lidem bezpečnost,“ posteskl si ministr Zaorálek hned v úvodu.

Pokud jde o úspěch Le Penové v prvním kole voleb, Zaorálek uznává, že zazářila. „Ten výsledek je tak dobrý, že je to za posledních pět let dramatický vzestup strany,“ konstatoval. Bude ale záležet na kole druhém, jak se k tomu postaví další strany. Francouzští socialisté se podle šéfa české diplomacie snaží, ale voličům se zřejmě zdá, že nedělají moc.  

Jan Šmíd doplnil, že Národní fronta už se nedá nazvat pravicově extremistickou stranou. „Ona se přesunula do pozice strany s národním cítěním,“ poznamenal. Marine Le Penová udělala hodně pro to, aby tu stranu změnila. Slezák doplnil, že Národní fronta oslovuje i voliče levice, protože Národní fronta trvá na tom, aby do ekonomiky zasahoval stát. „Marine Le Penová dokázala něco, co známe konec konců i u nás. Ona těm lidem řekla: ‚My jsme noví, my to budeme dělat lépe‘," zaznělo od analytika.

Hlasy pro Národní frontu byly protestní

Šmíd však přidal jedno ale: „To ještě neznamená, že je ta strana schopna vládnout. Národní fronta nemá žádný ekonomický program, nebo snad někdo slyšel o nějakém odborníkovi ve službách Národní fronty?“ ptal se zpravodaj. Ostatní strany nakonec udělaly chybu, protože dosud voličům vysvětlovaly, proč by voliči neměli volit Národní frontu – ale už jim neříkaly, proč by lidé měli volit právě je. „Jsou to volby o strachu. Stále více lidí má pocit, že vláda není schopná zasáhnout proti určité tendenci,“ poznamenal Šmíd. Za onu tendenci označuje např. radikalizaci některých mešit, právě proti ní podle lidí vláda nic nedělá. Proto dostala takový účet, jaký dostala.

„Marine Le Penová nebude prezidentkou Francie. Do druhého kola prezidentských voleb může postoupit, ale ve druhém kole prohraje, ať už bude stát proti komukoliv. Francouzi nejsou připraveni na to, aby se Le Penová stala prezidentkou. ... Hlasy pro Národní frontu byly protestní hlasy.“ Slezák v tom dal Šmídovi za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…