Hlásím se do služby. A nejsem suchar, chodím i na diskotéky, prozradil šéf akademiků, kterého mnozí přemlouvají k prezidentské kandidatuře

06.02.2017 17:43

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl současný předseda Akademie věd Jiří Drahoš, jenž uvažuje o prezidentské kandidatuře.

Hlásím se do služby. A nejsem suchar, chodím i na diskotéky, prozradil šéf akademiků, kterého mnozí přemlouvají k prezidentské kandidatuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Úvodní otázka patřila tomu, zda Drahoš spekuluje o kandidatuře současné hlavy státu Miloše Zemana, jemuž jeho poradci doporučili, aby kandidoval. „Nespekuluji o tom. Respektuji, že pan prezident oznámí svou kandidaturu začátkem března,“ řekl úvodem Drahoš. V jeho rozhodování prý vliv na to, zda bude kandidovat, či nikoliv, Zemanova kandidatura nemá. „Ale ano, uvažuji o kandidatuře,“ sdělil a představil svá případná témata.

„Určitě bych se jako prezident snažil posílit sebevědomí společnosti a národní hrdost. Myslím si, že jsme velmi schopný národ. Jsme národ, který měl v historii řadu schopných lidí. Český um a české ruce jsou tradiční. Myslím si, že se nemusíme ničeho obávat a můžeme se podívat ke světu velmi hrdě a velmi sebevědomě. A mám pocit, že nám to někdy chybí,“ podotkl. Chtěl by jezdit za občany a bavit se s nimi. „Nemyslím si, že bych byl jen suchý akademik. Jsem člověk, který chodí debatovat s chataři. Nevím, jaké to je, stát proti plnému náměstí, ale nemyslím si, že bych nedokázal s lidmi mluvit,“ dodal Drahoš, jenž zmínil i to, jak chodí tancovat na diskotéku. „Vědec ani předseda Akademie věd nemusí být nutně jen suchar,“ dodal rodák z Jablunkova.

Předvolební témata však říci nechtěl. „Svoji kandidaturu definitivně oznámím poté, co mně skončí mandát předsedy Akademie věd, což je 24. března. A to je dost času na to, abych doladil kampaňová témata,“ sdělil. Zmínil pak následně pouze otázky migrace, korupce či ekonomiky.

Zda by ustál pomluvy vůči sobě a rodině, neví. „Je to i jeden z těch důvodů, proč o tom přemýšlím. Osm let se pohybuji v politice, i když nejsem ve stranické politice. Mám zkušenosti s veřejnou sférou. Určitě bych to ustál. Ale to, co nevím, zda bych ustál volební kampaň. I proto se radím se svojí rodinou a oni nejsou příliš nadšeni. Každý vidí ty kyblíky špíny,“ podotkl. 

Řeč přišla i na případné setkání s dalajlámou, s nímž se například loni sešel slovenský prezident Andrej Kiska. „Rád bych se s dalajlámou setkal jako soukromá osoba. Nechtěl bych spekulovat o tom, zda bych se s ním setkal na vládní úrovni,“ sdělil Drahoš. 

Podle svých slov podporu k tomu, aby kandidoval, cítí. „Hlásíme se do služby. Pokud budete kandidovat, rádi přispějeme pomocí,“ sdělil, co mu lidé píší. „Daleko větší zájem začala projevovat i média,“ dodal. „Pokud do toho půjdu, otevřu si transparentní účet a vyzvu své příznivce, aby přispěli,“ dodal. V každém případě by podle svých slov byl nezávislým kandidátem, ale nezříká se podpory napříč politickým spektrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…