Hlasitý výbuch kardinála Duky. Poslechněte si, jak křičel kvůli restitucím

22.10.2013 13:08

Kardinál Dominik Duka byl pozván k rozhovoru v Českém rozhlase, kde měl komentovat záměr Ministerstva vnitra vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí. Interview však skončilo křikem, kdy musel být kardinál uklidňován redaktorkou rozhlasu.

Hlasitý výbuch kardinála Duky. Poslechněte si, jak křičel kvůli restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Dominik Duka se na Českém rozhlase sešel s premiérem Jiřím Rusnokem a debatoval o požadavku církve, aby se restituce týkaly i budov v areálu Pražského hradu. Nakonec moderátorka kardinálovi připomněla slova ministra kultury, že tyto požadavky jsou v rozporu s dohodou, která byla dojednána s exprezidentem Václavem Klausem v roce 2010. Žádala ho o komentář.

"Já si vážím slova, a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám českého občanství, já odejdu z této země. To chci říci všem, kteří vyvolávají v předvolebním boji zbytečná napětí," řekl slyšitelně pobouřený Duka.

Záznam rozhlasového pořadu ZDE. Zajímavá pasáž začíná před 25. minutou.

Moderátorka pak pokračovala s dotazem, jak si bude církev počínat, když bude Pražský hrad vyňat z restitucí. Zde Duka nevěděl. "Ale vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali," dodal se zvýšeným hlasem.

"Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem! Děkuji," pokračoval rozzlobeně.

Vzápětí ho však redaktorka začala klidnit. Upozornila ho, že v dobách těsně před volbami nesmí Český rozhlas vysílat žádné „návody“, koho volit, nebo nevolit. To Duka odmítl, ale když mu moderátorka opáčila, že ho chápe, ale pouští se tímto na velmi tenký led, kardinál začal vyloženě křičet.


Duka: Český rozhlas nedodržuje zásady svobody

„Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody!“ hřímal kardinál. Moderátorka se snažila rozhovor už ukončit. „Obávám se…“ začala větu, kterou však nedokončila. „Nezlobte se, ‚obávám se‘! Já se právem obávám! Já nemám co ztratit!“ křičel Duka.

Moderátorka se tak rozhodla rozhovor okamžitě ukončit. Kardinál pouze stihl říci: „Děkuji vám za cenzurované vysílání.“

Duka se s Rusnokem sešli už v pondělí právě kvůli záměru Ministerstva vnitra vyjmout Pražský hrad z působnosti zákona o církevních restitucích. Oba došli k závěru, že vše zůstane jako doposud. "Rozhodně nemíním tuto věc řešit teď narychlo zákonným opatřením," řekl sám premiér. Podle něj bylo dost času řešit tuto záležitost v minulých měsících.

Takto však na celý problém nenahlíží ministr vnitra Martin Pecina. „V srpnu se totiž ukázalo, že to, co nám vykládala předchozí vláda, není pravda. Není pravda, že se církve budou hlásit pouze o majetek, který potřebují. Ukázalo se, že se církev začala hlásit i o majetky, které potřebuje náš stát ke svému fungování,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Jde o první vlaštovku. Co bude následovat, si můžeme pouze domýšlet. Přijdeme o celý Pražský hrad?“ obává se ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…