Hlasování o Babišovi: Europoslanci se shodli. Má se opozice radovat? „Politický střet s Babišem nevyhrají hlasováním v Evropském parlamentu,“ zaznělo

19.06.2020 22:07

Evropský parlament schválil rezoluci vůči Andreji Babišovi (ANO), v níž se českému ministerskému předsedovi v případě potvrzení jeho střetu zájmů auditem Evropské komise nabízejí tři východiska, v nichž je zmíněna rezignace, prodej Agrofertu či zastavení dotací. Rezoluce zdůrazňuje nulovou toleranci střetu zájmů i odsouzení „používání difamačního jazyka a projevů nenávisti“, kterého se mělo z úst premiéra dostat členům kontrolní mise vedené předsedkyní kontrolního výboru Evropského parlamentu Monikou Hohlmeierovou. Ozývají se již první ohlasy. „Celá Evropa ví, že je žábou na prameni,“ pustila se do Babiše předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Hlasování o Babišovi: Europoslanci se shodli. Má se opozice radovat? „Politický střet s Babišem nevyhrají hlasováním v Evropském parlamentu,“ zaznělo
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Rezoluce byla schválena 510 europoslanci, 53 ji odmítlo a 101 se hlasování zdrželo.

Evropský parlament v konečném návrhu rezoluce vítal znovuotevření trestního stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. „EP věří, že národní soudní systém vykoná celý proces nezávisle a bez jakéhokoli politického vlivu,“ píše se úvodem rezoluce.

Následuje bod o odsouzení „všech možných situací střetu zájmů, které by mohly ohrozit plnění rozpočtu EU a podkopat důvěru občanů EU v náležitou správu peněz daňových poplatníků“.

Po něm je zahrnuta výzva Evropské komisi, aby zajistila politiku nulové tolerance střetu zájmů a aby zřídila kontrolní mechanismus pro řešení problému střetu zájmů v členských státech EU.

EP rovněž v dokumentu vyjádřil „politování nad tím, že se český předseda vlády aktivně podílí na rozhodování o rozpočtu EU v České republice v pozici předsedy vlády (a bývalého předsedy Rady ESIF), zatímco společnost Agrofert jako zakladatel stále ovládá prostřednictvím dvou svěřenských fondů a je jejím jediným beneficientem, a zpochybňuje tak nestranný a objektivní výkon svých funkcí“. Pokud by se střet zájmů na nejvyšší úrovni vlády členského státu potvrdil, pak zdůrazňuje, že to nemůže být tolerováno.

Komise by nyní měla více dohlížet na procesy v České republice, „zejména na platby z fondů EU společnostem přímo a nepřímo vlastněným předsedou vlády nebo jiným členem vlády, který je zapojen do rozhodování o plnění rozpočtu“.

Evropský parlament dle textu rovněž sdílí „hluboké znepokojení právním rámcem v České republice, který zakazuje vnitrostátnímu Nejvyššímu kontrolnímu úřadu právo kontrolovat správnost a plnění veřejných výdajů na regionální a místní úrovni, což mu znemožňuje nahlédnout do skutečných vlastníků složitých struktur společností“. Bod se ohrazuje i proti hanlivým poznámkám Babiše vůči práci Nejvyššího kontrolního úřadu České republiky.

V případě korekcí by, podle textu, nemělo být zatížení přeneseno na vnitrostátní daňové poplatníky, ale mělo by být získáno od osob, které z neoprávněných dotací těží.

„Pro příští programové období by měla být zavedena přípustná podmínka pro využívání fondů EU, která by vyžadovala, aby vnitrostátní právní předpisy obsahovaly povinnost vymáhat prostředky zasažené protiprávním jednáním odpovědného příjemce,“ navrhuje se v písemnosti.

Dokument se též zaobírá kontrolní misí, vedenou předsedkyní kontrolního výboru Evropského parlamentu Monikou Hohlmeierovou, a výpady premiéra Babiše proti jejím účastníkům. „Evropský parlament důrazně odsuzuje používání difamačního jazyka a projevů nenávisti, které veřejně používal premiér během své tiskové konference proti účastníkům kontrolní mise; považuje za nepřijatelné, že poslanci Evropského parlamentu, kteří se zúčastnili kontrolní mise Výboru pro rozpočtovou kontrolu (EP) v České republice, při výkonu své práce dostávali výhrůžky smrtí, i další verbální útoky,“ zní v návrhu rezoluce.

Právě na tyto výpady si Hohlmeierová stěžovala i při představování návrhu rezoluce. Německá politička líčila, že se během své cesty do České republiky členové její mise setkali s „agresivitou, kterou dosud nezažili“.

Narážela tím zřejmě na slova premiéra, která pronesl na české členy mise Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti). Ty Babiš označil za vlastizrádce.

Na oba politiky se pak prý snesla dávka výhružek. „Během 14 dnů jsem dostal několik tisíc výhružek... Psali nám, že budeme pověšeni, zastřeleni, zavražděni. Mým dětem chodily obrázky, jak se po druhé světové válce věšeli kolaboranti,“ prohlásil Zdechovský, který měl i s rodinou kvůli výhružkám policejní ochranu.

O Monice Hohlmeierové předseda vlády na únorové tiskové konferenci, věnující se z velké části koronavirové hrozbě, pravil, že je „trošku pomatená“: „Ona je trošku pomatená a nerozumí, jak fungují evropské dotace. Tahle mise je samozřejmě politická a nemá ani smysl pro mě.“

Text rezoluce EP ve svém závěru konstatuje, že případné potvrzení Babišova střetu zájmů auditem Evropské komise by zcela vylučovalo jeho další působení coby předsedy vlády a člena Evropské rady. Europoslanci v navrženém textu dokumentu nabízejí Babišovi jen tři možná východiska – prodej Agrofertu, zastavení dotací, nebo rezignaci.

„Postoj Evropského parlamentu by byl takový, že Andrej Babiš by musel tuto situaci buď uspokojivě vyřešit, nebo z premiérského postu odstoupit,“ řekla členka únorové kontrolní mise europoslanců z výboru pro rozpočtovou kontrolu EP a nizozemská europoslankyně za sociální demokracii Lara Woltersová Radiožurnálu.

Podle šéfky kontrolního výboru EP Moniky Hohlmeierové mise EP zjistila, že Česko nemá účinný systém odhalování střetu zájmů a spoléhá na čestná prohlášení politiků.

„Rozhodnutí EP potvrdilo, co dlouho říkáme: Andrej Babiš si musí vybrat – buď bude premiér, nebo velkopodnikatel,“ okomentovala rezoluci předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dle Adamové „obojí současně poškozuje ČR doma i v zahraničí“. „Jeho byznys je ovšem na dotacích postaven, proto do politiky vstoupil. A teď celá Evropa ví, že je žábou na prameni,“ obořila se opoziční poslankyně na šéfa vlády.

Přisadil si též Alexandr Mitrofanov. „Ale ani tak na Harryho Jelínka Babiš ještě nemá,“ přirovnával komentátor Babiše k prvorepublikovému podvodníkovi a pozdějšímu kolaborantovi.

Jiného názoru však je novinář Tomáš Jirsa. „Až politici z opozice pochopí, že politický střet s Babišem nevyhrají hlasováním v Evropském parlamentu, začne se rodit šance opravdu porazit Babiše,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …