Hlavně mlčte o islamismu a buďte hodní. Vlastimil Tlustý našel srovnání pro to, co se nám diktuje

18.07.2016 7:17

Situaci v Evropě v době před druhou světovou válkou a v současnosti srovnává bývalý čelný politik ODS Vlastimil Tlustý. Rozepsal se o tom na svém facebookovém profilu.

Hlavně mlčte o islamismu a buďte hodní. Vlastimil Tlustý našel srovnání pro to, co se nám diktuje
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Poukazuje na to, že dnes všeobecně uznávaný Winston Churchill reprezentoval v době před druhou světovou válkou menšinový, až okrajový názor a všeobecně uznávaným státníkem vůbec nebyl. „Většina britských politiků, intelektuálů, médií i společnosti věřila v možnost dohody s Adolfem Hitlerem a vyhnutí se válce,“ píše Tlustý.

Zrada spojence byla prezentována jako výsledek osvícené diplomacie

Připomíná, že u nás nejznámějším projevem této společenské a politické nálady nejen ve Velké Británii, ale i ve Francii, byl podpis Mnichovské dohody uzavřené mezi Velkou Británií, Francií, Itálií a Německem. „Dokonce i zrada spojence, to jest nás, byla prezentována částí politiků jako nutný ústupek Hitlerovi ve jménu zachování míru a jinou částí politiků rovnou jako výsledek příkladné, osvícené diplomacie,“ upozorňuje Tlustý.

Kdo nazývá teror pravým jménem, je podezřelý

Dnes je to podle něj stejné. „Ti, kdo nazývají teror rozpoutaný proti západnímu křesťanskému světu (či alespoň svými kořeny tkvícímu v křesťanství) militantními islamisty pravým jménem, jsou divní a podezřelí. Ve většině společnosti převládá takzvaná dobrota – tedy snaha ukazovat se jako ‚dobrý člověk‘ a snaha se viditelnému konfliktu vyhnout prakticky za každou cenu,“ uvádí Tlustý s tím, že zatím takovým „dobrákům“ nevadí, že ona jejich „dobrota“ nikdy žádné válce nezabránila, natož aby ji vyhrála.

„Naopak ona vždy válku přitahuje jako můru přitahuje světlo lampy. A když pak k válce došlo, pak k dosažení vítězství v ní muselo zemřít mnohem více lidí, než kdyby ‚dobráci‘ nenalhávali sobě a celé společnosti, že se vlastně nic tak hrozného neděje a tudíž není potřeba ‚strašit lidi‘,“ tvrdí Tlustý.

Kam umožní rozrůst se zlu teď?

Neumí odhadnout, kolik lidí v Evropě ještě bude muset zemřít a zda si musíme počkat na oběti této války i u nás, aby byla konečně vzata na vědomí a hlavně abychom se začali odpovídajícím způsobem bránit.

Závěrem píše, že „dobráci“ svou slabostí a utvrzováním celých národů ve slepotě umožnili zlu rozrůst se do takových rozměrů, že málem zvítězilo. „Kam až mu umožní rozrůst se teď?“ dodává Tlustý.

Celý text příspěvku Vlastimila Tlustého na jeho facebookovém profilu:

Dobrota ve službách zla

Bude to již téměř deset let, co mi Ladislav Henek, tehdy dramaturg Nedělní partie televize Prima, doporučil přečíst si staré britské noviny z doby před vypuknutím druhé světové války. Pokud to uděláte, zjistíte, že dnes všeobecně uznávaný Winston Churchill reprezentoval v té době menšinový, až okrajový názor a všeobecně uznávaným státníkem vůbec nebyl. Většina britských politiků, intelektuálů, médií i společnosti věřila v možnost dohody s Adolfem Hitlerem a vyhnutí se válce. U nás nejznámějším projevem této společenské a politické nálady nejen ve Velké Británii ale i ve Francii byl podpis Mnichovské dohody uzavřené mezi Velkou Británií, Francií, Itálií a Německem. Dokonce i zrada spojence, to jest nás,byla prezentována částí politiků jako nutný ústupek Hitlerovi ve jménu zachování míru a jinou částí politiků rovnou jako výsledek příkladné, osvícené diplomacie.

Dnes je to stejné. Ti, kdo nazývají teror rozpoutaný proti západnímu křesťanskému světu (či alespoň svými kořeny tkvícímu v křesťanství) militantními islamisty pravým jménem, jsou divní a podezřelí. Ve většině společnosti převládá takzvaná dobrota - tedy snaha ukazovat se jako „dobrý člověk" a snaha se viditelnému konfliktu vyhnout prakticky za každou cenu. Zatím takovým „dobrákům“ nevadí, že ona jejich „dobrota“ nikdy žádné válce nezabránila, natož aby ji vyhrála. Naopak ona vždy válku přitahuje jako můru přitahuje světlo lampy. A když pak k válce došlo, pak k dosažení vítězství v ní muselo zemřít mnohem více lidí, než kdyby „dobráci“ nenalhávali sobě a celé společnosti, že se vlastně nic tak hrozného neděje a tudíž není potřeba „strašit lidi“.

Neumím odhadnout, kolik lidí v Evropě ještě bude muset zemřít a zda si musíme počkat na oběti této války i u nás, aby byla konečně vzata na vědomí a hlavně abychom se začali odpovídajícím způsobem bránit.

"Měli jsme na výběr mezi ostudou a válkou a budeme mít ostudu i válku" - to je volný citát výroku Winstona Churchilla po zmíněné Mnichovské dohodě. Výroku, který je platný i dnes. Není náhoda, že Winstona Churchilla jako velkého státníka (nikoli dobráka) zná téměř každý, a ve třicátých letech uctívaného dobráka Neville Chamberlaina téměř nikdo. Není náhoda, že Churchill je oprávněně vnímán jako jeden ze zachránců evropské civilizace, přičemž se zapomnělo, že prakticky až do prvních výstřelů byl většinou vnímán negativně. A tehdejší politici, kteří se řídili svou „dobrotou“ nebo „dobrotou“ většiny, jsou vnímáni jako ti, kdo svou slepotou napomohli zlu, aby téměř ovládlo svět . „Dobráci“ svou slabostí a utvrzováním celých národů ve slepotě, umožnili zlu rozrůst se do takových rozměrů, že málem zvítězilo. Kam až mu umožní rozrůst se teď?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…