Hlavně nenaštvat EU. Oranžový Mládek mluví o bankovní unii

18.10.2012 9:12

Finančně silné české banky budou muset posílat peníze svým dluhy zatíženým „matkám“ za hranicemi. Hrozí to v případě, že spolu s ostatními státy EU schválí bankovní unii v podobě, která se bude projednávat v Bruselu. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chtějí otevřeně hájit národní zájmy prosazováním změn v této unii. Sociální demokraté radí, nechme jiné, aby bojovali za nás.

Hlavně nenaštvat EU. Oranžový Mládek mluví o bankovní unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Premiér Petr Nečas (ODS) již dal najevo, že je Česko připraveno vetovat ustavení bankovní unie, o které se bude jednat v Bruselu, pokud tato poškodí české zájmy. Zatím má být tato unie nastavena tak, že si mateřské bankovní domy budou moci stáhnout finanční prostředky ze svých dceřiných institucí za hranicemi. Finančně zdravé české banky by tak musely finančně podpořit své francouzské, rakouské či belgické vlastníky. Vyvedení peněz z Česka by nebylo možné nijak zamezit. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny.

Schovejme se za jiné, radí ČSSD

Vláda ústy premiéra, ale také ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) věří, že se najde řešení, které české banky ochrání. Naše republika přitom není jediná, která vznik bankovní unie v této podobě odmítá. Proti se staví i Británie, Nizozemsko nebo Švédsko. Sociální demokraté ústy svého stínového ministra financí Jana Mládka radí mlčet a nechat právě Británii a jiné země, aby "špinavou práci" odvedli za nás.

„Je třeba hájit národní zájmy, ale zároveň je v našem národním zájmu neškodit eurozóně. Děláme špinavou práci za Británii a nic za to nedostaneme," varuje Mládek.

Sluší se dodat, že by nestačilo do již existující bankovní unie nevstoupit. Pokud bude ustavena podle současného návrhu, ČSOB bude muset poslat peníze do Belgie nebo Komerční banka do Francie. Jejich mateřské společnosti KBC, resp. Société Générale totiž vlastní množství vládních dluhopisů svých zemí, které je ekonomicky tíží.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…