Hlavně se tvař jako idiot. Velmi zajímavé věci o novém Chovancově dezinformačním útvaru, či spíše o jisté dámě

05.01.2017 6:32

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, přezdívané jako „ministerstvo pravdy“, „novodobý Koniáš“ nebo „cenzorní úřad“ s počátkem ledna zahájilo činnost. Kdo vlastně za novým ministerským útvarem, který má prý bojovat proti dezinformacím, stojí a kdo ho buduje? ParlamentníListy.cz zmapovaly některé zajímavosti dostupné z veřejných zdrojů.

Hlavně se tvař jako idiot. Velmi zajímavé věci o novém Chovancově dezinformačním útvaru, či spíše o jisté dámě
Foto: pixabay.com
Popisek: Cenzura - ilustrační foto

Speciální útvar Chovancova ministerstva vnitra, který s příchodem roku 2017 zahájil činnost, má prý bojovat proti dezinformacím, vyvracet je a uvádět na pravou míru. Kritici se však obávají, aby činnost státních úředníků nesklouzla k cenzuře nebo něčemu, co má k cenzuře velmi blízko.

Proto se v řadě médií a na internetu mezi lidmi obecně novému centru přezdívá „cenzorní úřad“, „ministerstvo pravdy“ nebo „novodobý Koniáš“. Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček zase používají termín Český úřad pro tisk a informace (ČÚTI), což byla cenzorní instituce za komunistického režimu.

Koordinátorkou celého projektu je v současné době právnička Eva Romancovová, manželka známého politologa Michaela Romancova, který v posledních letech výrazně vystupuje v médiích. Kdo Romancovová vůbec je, co si myslí a jaké postoje zastává? O mnohém vypovídá její twitterový účet.

Leckdo by se mohl zeptat, co má koordinátorka „ministerstva pravdy“ Eva Romancovová společného s komentátorem Alexandrem Mitrofanovem, politologem Jiřím Pehe, aktivistou Jakubem Jandou, exnovinářem Jakubem Kalenským, novináři z Respektu, webem tapolitika.cz (kam přispívá její manžel), aktivistkou Sašou Uhlovou, Martinem C. Putnou nebo dokonce s Jiřím Bradym. Soudě z jejího profilu na sociální sítí má stejné či podobné postoje.

Zmiňovaná jména nebo organizace se totiž na jejím Twitteru objevují nejčastěji. Všichni si mezi sebou pravidelně tweetují, komentují své příspěvky, lajkují a sdílejí je mezi sebou.

„Kandidát na US prezidenta předkládá národu příběhy psané v Kremlu,“ psala kupříkladu Romancovová k příspěvku, který na svém Twitteru sdílela od komentátora Mitrofanova. Jeho příspěvky a sloupky z Práva pravidelně, téměř s denodenní pravidelností na svém profilu sdílí i manžel koordinátorky antidezinformačního centra Michael Romancov.

Nepříliš pozitivní vztah má patrně Romancovová k prezidentu Miloši Zemanovi. V den připomínky nedožitých 80. narozenin Václava Havla sdílela jak kritický projev Petra Pitharta, tak třeba příspěvek novináře Václava Dolejšího ve znění: „Prosím vás, nemohla by ČT po ukončení přenosu z Rudolfina přepojit živě do penzionu v Osvětimanech k Zemanovi? Ať je to vyvážené,“ napsal novinář v narážce na aktuální pobyt Miloše Zemana v penzionu Malovaný během návštěvy Zlínského kraje.

Stejně tak Romancovová retweetuje příspěvky Jakuba Jandy nebo celého lobistického spolku Evropské hodnoty, jako třeba v případě kritických výroků zmíněných aktivistů k cestě prezidenta Zemana na konferenci na Rhodosu.

„Jakube, je Silvestr, přestaň pracovat,“ vzkázala pro příklad aktivistovi Jandovi v sobotu, kdy sdílel článek ze zahraničního zdroje o Trumpovi a ruské informační válce proti USA.

Anketa

Který ministr vnitra byl nejlepší?

6%
3%
5%
6%
73%
2%
3%
hlasovalo: 6116 lidí

„Zapírat, lhát, ignorovat. Hlavně se u toho tvař jako idiot“. To ve zkratce stálo u „vylepšené“ společné fotografie Miloše Zemana a ruského šéfdiplomata Sergeje Lavrova, který rovněž Eva Romancovová sdílela.

Nechybí ani několik příspěvků z doby, kdy byla v Rusku souzena ukrajinská pilotka Naďa Savčenková a Romancovová sdílela a šířila příspěvky vyzývající k jejímu propuštění zpět na Ukrajinu.

Ve zkratce lze významnou část příspěvků, preferovaných témat a zaměření shrnout do několika okruhů: Negativní zprávy o Rusku a Putinovi, negativní zprávy či parodující příspěvky o prezidentu Zemanovi, pozitivně laděné příspěvky k tématům jako Ukrajina, premiér Sobotka, Václav Havel a na něho napojený názorový okruh.

V poslední době je Romancovová aktivní především v obhajobě „svého“ úřadu na ministerstvu vnitra. „Málo co mě pobavilo tolik jako představa, jak někam vtrhnu v oblečku španělské inkvizice,“ napsala ke sdílenému článku s titulkem „Tohle není cenzura. Orwell by s Putinem taky bojoval“.

Zajímavá byla i veřejná konverzace mezi jedním z uživatelů Twitteru, Romancovovou a jejím manželem Michaelem Romancovem. Uživatel napsal ironickou otázku, zda si z antidezinformačního útvaru dělají Romancovovi rodinnou firmu a dodal, že je super, že to Eva Romancovová řídí. Jejím manžel reagoval tím, že sám nemá s ministerstvem vnitra nic společného, ale s tou nálepkou se asi budou muset naučit žít. Romancovová ještě upřesnila, že ona útvar neřídí. „Snad vás nezklamu, to bylo jen mediální zkreslení. Mám za úkol tým postavit. Povedou ho jiní,“ uvedla. Nimcéně i poté prý bude s týmem úzce spolupracovat.

Další příspěvky, čí sdílené tweety z profilu Evy Romancovové:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…