Hlavní hygienička zmínila nejčernější scénář, který se může na podzim odehrát

08.08.2020 9:14

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v rozhovoru pro MF Dnes zmínila možnost zkrácení karantény na deset dnů, což by sama uvítala. Věnovala se i návratu povinného nošení roušek, které však nepovažuje za velké omezení. „Radši být s rouškou, než bez kamarádů,“ připomíná. A upozorňuje na zodpovědné chování, aby mohla naše společnost fungovat.

Hlavní hygienička zmínila nejčernější scénář, který se může na podzim odehrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

Některé z evropských zemí již přistoupily k omezení karantény na 10 dnů. Podle Rážové je možné, že Česko se vydá touto cestou také: „Důležitá jsou kritéria, která nastaví Evropské centrum pro kontrolu nemocí. Je možné, že po diskusi odborníků v klinicko-epidemiologické skupině Ministerstva zdravotnictví délku karantény snížíme,“ uvedla hlavní hygienička ČR.

„Já bych pro omezení karantény byla,“ pokračuje. Je to věc velmi vážné a odborné diskuse kliniků i epidemiologů. Stále poměrně dost případů vznikne desátý den. Inkubační doba viru je 14 dnů. „Co se týče zkrácené karantény, myslím, že do konce srpna by mělo být jasno,“ doplnila.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí
V současné době je podle ní málo hygieniků na řešení epidemie. „Třeba lékaři na hygieně mají věkový průměr 59 let. Teď navyšujeme o 134 zaměstnanců. Kapacita však není nekonečná, pokud by počet případů v krajích přesahoval denní přírůstek více než 400 kontaktů nakažených v každém kraji, bylo by obtížné kontakty detailně vytrasovat,“ připustila.

Zatím je podle ní vir pod kontrolou. „Z toho, jaké máme informace od krajských hygienických stanic, tak naprostá většina případů je dotrasovaná. Případů, u nichž není známý zdroj nákazy, není moc,“ podotkla se slovy, že někdy se to stane, ale jde o sporadické případy. V naprosté většině případů se prý nejedná o komunitní přenos, vždy se dopátrá zdroj.

Co by bylo nejčernějším scénářem, který by mohl přijít na podzim? „Ten nejpesimističtější by byl, že dojde k zásahu zranitelných skupin a exponenciálně poroste počet hospitalizovaných. A vyčerpá se kapacita lůžek intenzivní péče. To by byl problém,“ konstatovala.

A jak to bude výhledově s povinným nošením roušek? „Roušky v MHD se asi očekávat dají, protože se lidé vrátí z prázdnin, děti začnou chodit do škol a ve veřejné dopravě bude velké množství nahromaděných lidí,“ sdělila.

„Osobně si však myslím, že rouška je to nejmenší omezení. To radši budu chodit s rouškou do divadla, do kina, klidně do restaurace, kde si ji sundám při jídle. Hlavně abych měla sociální kontakt s kamarády. Měli bychom se všichni chovat zodpovědně, aby mohla naše společnost fungovat,“ zdůraznila.

Co se týká kulturních akcí, očekává, že zástupci kultury navrhnou, jaká opatření je potřeba udělat u různých typů akcí pro snížení rizika nakažení. „My návrh posoudíme z epidemiologického hlediska. Poselství je – chovejme se zodpovědně a žijme normální život,“ uzavřela hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…