Hlavní je, aby to v ČR bylo pro imigranty stejné jako v Německu. Neziskovkářka Faltová divákům ČT prozradila, co chystá Brusel

15.11.2017 12:17

Evropská komise dnes zveřejní každoroční zprávu o migraci a pro Českou televizi je to vhodná příležitost, jak dát prostor k vyjádření Magdě Faltové, ředitelce Sdružení pro integraci a migraci. A vůbec nevadilo, že zpráva ještě nebyla zveřejněna, takže ji nebylo možné jakkoliv komentovat.

Hlavní je, aby to v ČR bylo pro imigranty stejné jako v Německu. Neziskovkářka Faltová divákům ČT prozradila, co chystá Brusel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Místo komentáře ke zprávě přispěla Faltová svým osobitým pohledem na stav migrace. Nejprve promluvila o novém systému, který se EU ještě před koncem roku chystá schválit.

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí

„Hlavním účelem toho nového systému je větší unifikace a standardizace. Když člověk požádá o azyl v České republice, tak aby ty podmínky byly víceméně stejné i z hlediska pravděpodobnosti pozitivního či negativního rozhodnutí, jako jsou třeba v Německu nebo v Rakousku,“ uvedla.

Když poté měla vysvětlovat příčiny takových událostí jako, že v týdnu bylo na Slovensku zadrženo 78 ilegálních migrantů, tak Faltová uvedla, že je to proto, že syrští migranti prostě nechtějí žít v takových zemích, jako je Turecko.

Hlavní podle ní především je, jak Slovensko s imigranty naloží. Pokud prý do EU vstoupili v Maďarsku, je otázkou, zda je tam Slovensko vrátí, nebo vyhodnotí Maďarsko jako nebezpečnou zemi. „Česká republika by je do Maďarska nevrátila,“ ujistila Faltová.

Printscreen: Vysílání ČT24

Nový systém podle Faltové udělá jasno v tom, že umožní přerozdělování, pokud v jedné zemi bude tak velký nápor, že to nebude zvládat.

Následoval dotaz, zda si Faltová dovede představit nějaké řešení současné situace. „Já si dovedu představit takové řešení, ale nemyslím si, že pro něj je podpora. Pozice Visegradských zemí, momentálně doplněných Rakouskem, je tak razantní, že to politicky nemá řešení,“ zalitovala.

Právě proto je podle ní snahou EU vytvořit všude stejné podmínky pro žadatele, aby se nemuseli honit jen do některých zemí.

Moderátorku pak zajímalo, jak se osvědčil kodex pro neziskové organizace, se kterým před několika měsíci přišla Itálie, aby nastolila alespoň nějaký pořádek při převážení imigrantů z Afriky přes Středozemní moře.

Faltová začala vysvětlovat, že v kodexu byly body, které jsou pro neziskovky neakceptovatelné. Zejména to, že by jejich činnost měla být přímo na lodích kontrolována policií. „To je v rozporu s humanitárním postavením a ohrožuje to humanitární mise,“ vysvětlovala.

Pak ujistila, že funguje nějaká spolupráce mezi Itálií a Libyí, je však otázkou, na čem se tam vlastně Itálie a EU podílejí.

„Je potřeba dohlédnout, aby nebyla porušována práva migrantů. Já si myslím, že je to velmi problematické, že v Libyi dochází k porušování práv migrantů,“ varovala a začala popisovat praktiky znásilňování či otrocké práce.

„A myslím si, že to, jak ta spolupráce byla nastavena, tomu ještě přispívá,“ skončila Faltová chmurně.

Printscreen: Vysílání ČT24


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…