Hlavní komentátor Financial Times v míře nenávisti překonával má očekávání... Václav Klaus popsal své zážitky z mezinárodního fóra v Moskvě

17.01.2017 15:52

O Moskvě ve chvílích Trumpova blížícího se nástupu na americký trůn se rozepsal exprezident Václav Klaus. A neopomněl ani počasí.

Hlavní komentátor Financial Times v míře nenávisti překonával má očekávání... Václav Klaus popsal své zážitky z mezinárodního fóra v Moskvě
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Václav Klaus hostem Partie na TV Prima

„Dvakrát jsem vynechal, ale letos jedu opět na Gajdarovské fórum, které každoročně přivádí do Moskvy kromě tisíců ruských účastníků i desítky nebo spíše stovky řečníků ze zahraničí,“ podotkl úvodem svého textu Klaus. 

„Byl jsem zvědav, jak Moskva a Rusko vypadají, jak cítí mezinárodní politickou situaci, jak se ekonomika Ruska vypořádává se sankcemi, jak se těší nebo netěší Rusko na Trumpa. Krátký pobyt je málo na nějaké zásadní soudy, tak aspoň několik poznámek a dojmů,“ poznamenal k tomu. Následně podotkl, že tam není více sněhu než u nás, i to, že dnešní Moskva je uklizená a čistá. 

„Třetím dojmem je mráz. Ukázalo se, že nás internet, naše média i CNN mystifikovaly a že je tu daleko větší zima než oněch avizovaných minus šest. Dvě hodiny jsem chodil po novém i starém Arbatu v minus 12°C a hledal, kde si dát čaj nebo kávu na zahřátí. Nakonec jsme – v Moskvě – zašli do Starbucks. Nic tradičně ruského tam nebylo. Návštěvníky této velké kavárny byli samí mladí Rusové, kteří vypadali velmi americky. V USA by ve Starbucks byla daleko starší generace,“ zmínil dále Klaus.

Podotkl také, že očekávání, že Trump změní americko-ruské vztahy, je velké, ale spíše v médiích než u špičkových politiků. „Ti jsou opatrnější, vědí, že americká zahraniční politika bude držet kontinuitu. Ruský parlament, Státní duma, však tleskal, když přišla zpráva o zvolení Trumpa. Myslí si, že Trump bude chtít udělat nějaký ‚deal‘. Nějaký vzájemně výhodný obchod,“ poznamenal exprezident.

Původní text ZDE

Následně se zmínil, že v jeho panelu týkajícím se Brexitu byli všichni kromě něj nenávistně proti odchodu Velké Británie z Unie. „Hlavní komentátor Financial Times Martin Wolf v míře nenávisti překonával veškerá má očekávání. Místopředseda Evropského parlamentu ‚hrabě Lambsdorff‘ mu mohutně sekundoval, ten je ale spokojen, protože věří, že teď bude EU daleko akceschopnější a rychle půjde dál – já bych dodal, rychleji půjde dál ve své ‚slepé uličce‘,“ poznamenal Klaus, jenž ve svých slovech obhajoval Británii. 

Závěrem pak uvedl, že Moskva vypadá jako moderní velkoměsto, ropný boom umožnil výrazně zlepšit infrastrukturu a postavit spousty nových, zajímavě vypadajících budov. „Neaspiruji na znalost života obyčejných ruských lidí, setkal jsem se s nimi jen v roli řidičů či studentských dobrovolníků na fóru, ale nesporný klid a sebevědomí z Ruska vyzařuje,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…