Hlavní problém jsou fámy kolující internetem. A Merkelová za nic nemůže, ta jen otevřela dveře. Čtěte vystoupení německé elity po krvavém týdnu

25.07.2016 21:14

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére vidí hlavní problém v dezinformacích kolujících na sociálních sítích. Konkrétně se vyjádřil k „nepravdivým informacím a polopravdám“, které se na sociálních sítích v Německu začaly šířit po pátečním útoku v Mnichově. Tiskový mluvčí kancléřky Merkelové Stephan Mayer zas rázně popřel, že by nárůst počtu útoků v Německu mohl korelovat s politikou „otevřených dveří“ Angely Merkelové, informuje britský Guardian.

Hlavní problém jsou fámy kolující internetem. A Merkelová za nic nemůže, ta jen otevřela dveře. Čtěte vystoupení německé elity po krvavém týdnu
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra sociální média, na kterých kolovalo mnoho protichůdných verzí o dění v pátečním Mnichově, negativně ovlivnily bezpečnostní operaci.

Médiím sdělil, že zatím není zcela jasné, jestli bylo vše dopředu naplánováno. Nicméně v průběhu rozhovoru před šířením dezinformací varoval. „Lidé, kteří je šíří, mohou být podle zákona potrestáni,“ uvedl.

Německý ministr dále zmínil, že právě šíření různých dezinformací na sociálních sítích dovedlo mnoho lidí k názoru, že páteční útok měli na svědomí až tři střelci.

S lehce kontroverzním prohlášením přišel v pondělí ráno i tiskový mluvčí německé kancléřky Merkelové Stephan Mayer, který popřel, že by německá politika „otevřených dveří“ mohla souviset s nárůstem útoků v Bavorsku.

Na druhou stranu ovšem v rozhovoru pro BBC přiznal, že je v německé migrační politice stále ještě „mnoho prostoru pro zlepšení“.

„V posledním týdnu jsme zaznamenali tři otřesné incidenty,“ uvedl. Poté ovšem doplnil, že je třeba mezi jednotlivými útoky „vidět rozdíly“. „Ten strašný útok, který se minulý pátek odehrál v Mnichově, neměl absolutně vůbec nic společného s německou uprchlickou politikou. Jednalo se o osmnáctiletého chlapce z Mnichova, jehož rodiče také žijí v Mnichově,“ uvedl.

Nedělní útok v bavorském Ansbachu podle Mayera by již mohl být klasifikován jako „islámský“, zatím ještě ovšem probíhá vyšetřování a všechny okolnosti tak nejsou zcela zřejmé.

„Mnoho informací naznačuje tomu, že Syřan, který včera zaútočil v Ansbachu, byl islamista. Je známé, že již v minulosti porušil zákon. Jeho žádost o azyl byla zamítnuta. Bohužel jej ovšem nebylo možné odeslat zpět do Sýrie. Chybu ovšem nevidím v naší migrační politice,“ uvedl.

Mayer si je podle svých vlastních slov dobře vědom toho, že mezi německou veřejností velmi rychle narůstá pocit nervozity. Za německou migrační politikou ovšem stojí.

„Byli jsme otevřeni syrským uprchlíkům. V Sýrii se dějí skutečně příšerné věci, je to největší humanitární katastrofa. Z toho nelze vinit Angelu Merkelovou ani její migrační politiku,“ prohlásil.

„Máme důvodné podezření, že se mezi uprchlíky vyskytují bojovníci z Islámského státu. Samozřejmě, že ti migranti, jejichž žádost o azyl je zamítnuta, musí být odesláni zpět. Musíme důkladně zkontrolovat každého, kdo překročí rakousko-německé hranice. Musíme je registrovat. Práce našich úřadů se musí zlepšit,“ dodal mluvčí Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …