Hlavní úředník řekl své ke služebnímu zákonu. Takhle to vidí s novelizací

12.06.2015 19:20

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký zatím nevidí důvod pro změny v zákoně o státní službě. Až přechod většiny úředníků pod státní službu od 1. července podle něj ukáže, jestli ho bude třeba novelizovat.

Hlavní úředník řekl své ke služebnímu zákonu. Takhle to vidí s novelizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro státní službu Josef Postránecký

Postránecký to řekl v rozhovoru s ČTK. Podobně to vidí i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postránecký také akceptuje plánované zvýšení platů státních úředníků pro příští rok o 3,5 procenta, ačkoli se v minulosti vyslovil pro desetiprocentní navýšení jejich platů. Zákon o státní službě je účinný od 1. ledna a dotkne se asi 65.000 úředníků. Během prvních měsíců jeho účinnosti vyvolala debaty třeba horní věková hranice 70 let pro úředníky ve služebním poměru, kvůli které má skončit například velvyslankyně na Slovensku a bývalá první dáma Livia Klausová.

Bude dobré počkat

Postránecký ale úvahy o úpravách zákona pokládá zatím za předčasné. "Pod státní službou je necelých 200 státních zaměstnanců v tuto chvíli. Ta hlavní aplikace nastane až po 1. červenci, takže to bude fáze, která ukáže mnohem více zkušeností a případnou potřebu některé věci v tom zákoně do budoucna změnit. V tuto chvíli bezprostřední důvod pro novelizaci není," soudí.

Podobně se dnes při návštěvě Drážďan vyjádřil i premiér Sobotka. "Já myslím, že bude dobré počkat rok nebo dva, jakým způsobem se státní správa bude chovat v rámci tohoto zákona a pak je samozřejmě možné přijmout určité změny," řekl novinářům. "Já nejsem stoupencem toho, aby se změny dělaly zbrkle," dodal s tím, že se státní správa nejprve musí se zákonem naučit zacházet.

Postránecký i Sobotka se v minulosti vyslovili pro desetiprocentní zvýšení platů státních úředníků

Při zavádění zákona do praxe se podle Postráneckého problémy ukázaly tam, kde se měnilo zavedené fungování úřadů. "Každý úřad měl doposud svá specifika. Některý úřad měl třeba pět úrovní řízení, zákon ale jasně předpokládá tři úrovně řízení. Pravidla také stanoví minimální velikosti jednotlivých útvarů, dosavadní praxe byla ale velmi odlišná. Nakonec se to podařilo zvládnout, ale bylo to poměrně složité," uvedl.

"Tam, kde se zavádějí nové věci, které doposud státní správa neznala, jako je třeba nová pozice státních tajemníků, tak ty procesy proběhly vcelku hladce bez nějakých větších problémů," dodal.

Ohledně diskutovaného zvýšení platů státních úředníků se podle Postráneckého debaty přesunuly do přípravy návrhu státního rozpočtu na příští rok. "Vláda se zatím předběžně shodla, že by všichni státní zaměstnanci, to znamená i ti, kteří budou pod služebním zákonem, měli dostat přidáno zhruba 3,5 procenta proti dosavadnímu stavu. Z mé strany je to akceptovatelné," uvedl šéf státní správy.

Postránecký i Sobotka se v minulosti vyslovili pro desetiprocentní zvýšení platů státních úředníků, zatímco odbory žádaly pětadvacetiprocentní nárůst. "Má výchozí pozice těch deseti procent nebyla vázána na nějaké jednorázové navýšení, ale určité navýšení v řádu jednoho, dvou nebo tří let," poznamenal k tomu náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…