Hlavní zastánce federalistické EU promluvil. Euroskeptici budou z jeho návrhů šílet

08.07.2016 12:33

Vystoupení Velké Británie z EU považuje bývalý belgický premiér a v současné době europoslanec Guy Verhofstadt za nešťastné, ale očekávané. Britští politici podle jeho názoru voličům nevysvětlovali dostatečně výhody členství v EU. Vyvést z problémů může prý Evropskou unii jen ještě užší integrace.

Hlavní zastánce federalistické EU promluvil. Euroskeptici budou z jeho návrhů šílet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Svoji kritiku směřuje zastánce federalizace Evropské unie Verhofstadt zejména na adresu odcházejícího premiéra Davida Camerona. „Britský předseda vlády naprosto rezignoval na jakoukoli snahu zapojit se do smysluplné spolupráce s EU. Jednou nohou byl v podstatě vždy mimo EU, když opakovaně brojil proti byrokratům z Bruselu. Jeho snaha hájit EU v rámci kampaně přišla příliš pozdě na to, aby mohla nějak ovlivnit mínění britských voličů, kteří byli po celá desetiletí obelháváni protiunijní propagandou.“

Podle Verhofstadta si Británie přes rady svých přátel a spojenců vybrala izolaci a završila tak svůj post-imperiální pád. „Největší poučení z brexitu je fakt, že porazit nacionalisty nelze tím, že se jim budeme podbízet. Jestliže chceme upozadit nacionalismus, je třeba naslouchat obavám lidí a nabídnout radikálně novou vizi efektivního vládnutí. V opačném případě se rakovina nacionalismu rozšíří dál,“ varuje Verhofstadt s tím, že by měl být odchod Británie z EU vyřešen co možná nejrychleji.

Z politického hlediska je dle bývalého belgického premiéra už nyní Velká Británie spíš protivníkem než důvěryhodným partnerem EU. Trnem v oku je mu po Cameronovi i jeho potenciální nástupkyně Theresa May. „Současná ministryně vnitra sice v kampani vystupovala na straně zastánců EU, ale ve skutečnosti se její otevřené nepřátelství vůči EU od Nigela Farage a spol. liší pouze v míře,“ soudí bojovně naladěný Verhofstadt a libuje si, že se „post-brexitovská“ nákaza nerozšířila do dalších zemí. „Například ve Švédsku se v aktuálním průzkumu vyjádřilo pro EU 66 % voličů.“

Brexit považuje Verhofstadt za novou příležitost pro celou Evropskou unii. „Rozdělená Evropa nebyla schopna čelit výzvám spojeným s globalizací, terorismem či imigrací. I když nám budou Britové scházet, Evropská unie bude bez nich méně rozdělená. Bohužel dnešní EU není schopná rozhodné akce. Pokud ovšem chceme nabídnout alternativu k emocionálním populistickým voláním nacionalistů, je nutné více naslouchat požadavkům občanů. Něco takového bude vyžadovat radikální strukturální reformy v eurozóně i centrálních politických orgánech EU,“ tvrdí Verhofstadt.

Pro zvýšení prosperity a lepší správu věcí veřejných je dle mínění Verhofstadta zapotřebí přikročit k ještě užší integraci. „Ekonomové zcela správně tvrdí, že jednotná měna bez fiskální unie a společného rozpočtu je dále neudržitelná. Dále je nutné zřídit důvěryhodnou organizaci, která by shromažďovala a sdílela informace v boji proti terorismu. Pouze provedením dalekosáhlých reforem může Evropská unie zastavit vzestup populismu, který vedl k úspěchu kampaně za brexit,“ tvrdí zhrzený Verhofstadt.

V závěru svého textu se europoslanec Verhofstadt vyjadřuje jasně proti vrácení některých pravomocí zpět do rukou členských států EU. „Podobné požadavky v poslední době často zaznívají a já osobně s nimi razantně nesouhlasím. Takové kroky by jen oslabily celý integrační projekt, který zaručuje mír a prosperitu v Evropě po celá desetiletí. Populismus a euroskepticismus jsou úhlavní nepřátelé tohoto projektu. Jediný způsob, jak je porazit, je vybudovat Evropu, která pracuje pro své občany. Pokoušet se jen o kosmetické úpravy bude pouze nahrávat těm, kteří chtějí následovat Velkou Británii,“ míní Verhofstadt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…