Hledá se nástupce úředníka, kterého s kraválem vyhnal Dienstbier. Objevilo se sedm zájemců

15.05.2015 14:19

O místo ředitele vládní agentury pro sociální začleňování se uchází sedm lidí. Tříčlenná komise z nich vybere nového šéfa do konce příštího týdne. Do funkce, ve které nahradí odvolaného Martina Šimáčka, by měl vítěz nebo vítězka nastoupit v červnu. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) Jarmila Balážová. Většina pracovníků agentury je nyní ve stávkové pohotovosti. Stávku, která začala v pondělí, zatím přerušili.

Hledá se nástupce úředníka, kterého s kraválem vyhnal Dienstbier. Objevilo se sedm zájemců
Foto: Filip Jandourek, Šárka Ševčíková
Popisek: Jiří Dienstbier a Martin Šimáček, který byl odvolán z postu ředitele Agentury pro sociální začleňování.

Uzávěrka výběrového řízení, které vyhlásil Úřad vlády, byla o čtvrteční půlnoci. Příští týden bude ustavena tříčlenná výběrová komise. Prvního člena jmenuje zástupce vedoucího Úřadu vlády, protože novému řediteli vznikne pracovně-právní a následně služební poměr. Dalšího hodnotitele navrhne ministr Dienstbier a třetím členem komise se stane externí odborník specializující se na sociální vyloučení. Jméno nového ředitele či ředitelky bude zveřejněno do konce příštího týdne. 

Agentura je jedním z odborů úřadu vlády a spadá pod ministra Dienstbiera. S ním pracovníci agentury vedou spor o budoucí podobu a fungování instituce. Žádají její osamostatnění a nezávislost na ministrovi. Většina zaměstnanců začala v pondělí stávkovat. Protest o den později přerušila do jednání s premiérem, které se má konat v úterý 19. května.

Vláda zveřejnila inzerát na svém webu 30. dubna. Životopis a motivační dopis mohli posílat lidé, kteří aspoň polovinu z posledních šesti let vedli oddělení, odbor či sekci sociálního začleňování na ministerstvech, v krajských úřadech či na radnicích měst. Výzva se týkala i zastupitelů a akademiků, kteří řídili zaměstnance úřadů, institucí EU, vysokých škol či mezinárodních organizací se zaměřením na integraci. Po zveřejnění inzerátu se objevila kritika, že jsou kritéria nastavena některým lidem na míru. Padlo třeba jméno vedoucího sociálního odboru Prahy 14 Davida Beňáka, který je zároveň místopředsedou rady vlády pro záležitosti romské menšiny. 

Neshody Dienstbiera s pracovníky agentury se týkají využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů či chystané reorganizace. Ministr ji chtěl kvůli služebnímu zákonu provést od července, odsunul ji ale na leden. Podle původního plánu se agentura měla rozdělit na dva odbory. Nový ředitel či ředitelka bude muset situaci v instituci zklidnit a vypracovat plán dalšího provozu. Projekt, podle něhož agentura funguje, letos skončí. Kvůli nejasnostem a sporům je 20 lidí připraveno podat výpověď.

Agentura působí ve 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty. Pracovat by mohla v sedmi desítkách míst a měla by posílit na stovku zaměstnanců. V příštích letech by se mohlo na začleňování čerpat až deset miliard korun z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…