Hledá se nový Igor Němec. Favoritů do čela úřadu na ochranu osobních údajů je prý několik

11.07.2015 8:36

Lidové noviny ve svém sobotním vydání informují o tom, že se pomalu blíží konec mandátu šéfa ochránců osobních dat Igora Němce. Jeho nástupce budou vybírat koncem července senátoři, a to ze dvou jmen – Ivany Janů a Josefa Vaculy.

Hledá se nový Igor Němec. Favoritů do čela úřadu na ochranu osobních údajů je prý několik
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Podle reakcí jednotlivých senátorů je favoritem zástupkyně něžného pohlaví Ivana Janů, kterou do funkce šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů navrhly kluby lidovců a Starostů. „Vacula totiž není společným kandidátem celé ČSSD, ale pouze kandidátem šéfa jejího klubu Petra Vícha, což nám dává prostor ve vyjednávání,“ řekl Lidovým novinám v pátek Petr Šilar, předseda KDU-ČSL v senátu.

Podporu bývalé soudkyni podle informací LN přislíbil i Jaroslav Kubera z ODS, podle kterého by jediným protiargumentem byl její věk, protože jí bude příští rok sedmdesát. „To ale není klíčové,“ podotkl senátor, protože prý má Janů obrovské penzum zkušeností.

Janů se ale údajně líbí i senátorce Zdeňce Hamousové (ANO), která stojí v čele frakce ANO a Severočeši.cz. „Přesvědčila mne svým osobním vystupováním a tím, co má za sebou,“ sdělila Hamousová Lidovým novinám, podle kterých by se chtěl se sociálními demokraty dohodnout i šéf Starostů a nezávislých Jan Hornik, který naznačil, že by Starostové mohli pro Vaculu hlasovat za pět let, kdy by Janů mandát skončil.

Problém může být prezident

Podle Babišových novin tak může být největší překážkou prezident Miloš Zeman, který má při jmenování předsedy šéfa úřadu konečné slovo. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček prý nechtěl situaci komentovat, protože ještě není rozhodnuto. Zeman má k Úřadu pro ochranu osobních údajů dlouhodobě negativní postoj a před časem se na jeho adresu vyjádřil s tím, „že jde o naprosto zbytečnou instituci, která uděluje pokuty tam, kde je žádoucí transparentnost,“ připomíná deník.

Podle LN navíc hlava státu pohrozila, že do funkce „zbytečného“ úřadu nejmenuje „nekvalitního“ kandidáta. Prý v souvislosti s tím připomněl i aféru s neochotou jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. „Doufám, že už se nebude opakovat případ Putna,“ řekl prý prezident senátorům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…