Hledá se optimální míra politiky, vysvětlovali Dienstbier s Jourovou spory o služební zákon

15.04.2014 22:54

Zástupci koalice jednají o konečném znění služebního zákona, zatím se na něm ale nemohou shodnout. Podle 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové se hledá optimální vyvážení toho, aby resort plnil politické zadání, ale nebyl zpolitizovaný.

Hledá se optimální míra politiky, vysvětlovali Dienstbier s Jourovou spory o služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Návrh služebního zákona připravil ministr bez portfeje Jiří Dienstbier (ČSSD), ohradili se proti němu ale lidovci i hnutí ANO. Paragrafové znění podle nich neodpovídá původní koaliční dohodě. Podle Dienstbiera zůstávají rozdílné názory na to, zda má být součástí přijímání zaměstnance ve státní správě i odborná úřednická schůzka. Zároveň však podle něj došli vyjednavači ke kompromisu v několika oblastech.

„My jsme vytvořili doopravdy široký okruh legislativců, kteří to sledují ze všech stran,“ popisoval Dienstbier v Událostech, komentářích na ČT. Jde prý o zástupce různých resortů, a to kvůli tomu, aby se zákon ve výsledku co nejlépe a nejefektivněji implementoval.

„My hledáme optimální míru politického vlivu, aby ten resort plnil politické zadání, ale zároveň aby to byl nepolitický útvar,“ přiblížila i Věra Jourová (ANO). Podle ní je právě nalezení té vhodné míry „politiky“ stěžejní.

Služební zákon je jedním z nejstarších ústavních dluhů v Česku. Česká republika je totiž jedinou zemí EU, která zákon o státní službě nemá. ČSSD proto doufá, že finální verze normy bude hotova v dubnu. V červnu by se pak o zákonu hlasovalo v Poslanecké sněmovně.

Zde však nemohou počítat s podporou opozice. Například ODS sice po služebním zákonu volá, ale k vládnímu návrhu je opatrná. „Hrozí to, co koneckonců všechny strany vyčítaly tomu předchozímu období, a to, že zákony neprošly tak, jak měly,“ varoval v pořadu místopředseda občanských demokratů Martin Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…