Hledači "štěnic" mohou děkovat Rathovi. Zažívají díky němu zlaté časy

30.05.2012 7:31

Ty, kteří nemají úplně čisté svědomí, upozornila kauza poslance Davida Ratha na to, že i oni mohou být odposloucháváni a dříve či později dopadeni při činu. V posledních dnech proto výrazně narostly objemy zakázek soukromých detektivů, kteří nebezpečí odposlechů odhalují. Několikaměsíční práce policie na tom či onom případu může během chvilky přijít vniveč.

Hledači "štěnic" mohou děkovat Rathovi. Zažívají díky němu zlaté časy
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Kauza poslance Davida Ratha vyvolává řadu otázek. Smí vystoupit ve sněmovně veřejně? Smí být poslanec odposloucháván? Právě otázka odposlechů, které přispěly k přistižení někdejšího hejtmana při činu, sebou přinesla ještě jeden poněkud nečekaný problém. Lidé se začínají být a najímají si hledače „štěnic“, aby si zajistili soukromí doma i na pracovišti. Podle informací dnešního Páva už se touto cestou zkomplikovalo vyšetřování několika případů.

Obchody rostou s každou kauzou

„Nemůžeme ale přesně vědět, kdo už kde co našel a třeba o tom zatím úmyslně mlčí,“ konstatoval pod příslibem anonymity zkušený kriminalista.

Narůstající objem práce potvrzují i soukromí detektivové. Jiří Schmidt ze společnosti Probin, která se specializuje na vyhledávání odposlechů, tvrdí, že jen za posledních čtrnáct dní se jim zdvojnásobil počet zakázek.

„Za posledních čtrnáct dní máme nárůst počtu zakázek zhruba o sto procent. Myslím si, že minimálně osmdesátiprocentní podíl má na této situaci zmíněná kauza,“ řekl Schmidt. Za zmínku ovšem stojí, že korupční případ poslance Ratha není v tomto smyslu nijak ojedinělý, nemalý nárůst zakázek prý přináší každá nová odhalená korupční kauza.

Kriminálníci drží s policií krok

A na kolik přijde takové vyčištění kanceláře či vlastního auta? Schmidt prozradil, že za každý prohledaný metr čtvereční si účtují 300 až 500 korun. V případě prohlídky automobilu zákazník zaplatí čtyři tisíce.

„U jednorázových zakázek platí již několik let, že jeden odposlechový prostředek najdeme ve zhruba v každé dvacáté kanceláři,“ dodal Schmidt.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která má údajnou korupční kauzu poslance Davida Ratha na starosti, k tomu poznamenává, že podobný trend bylo možné očekávat, neboť kriminální sféra se vždy snaží reagovat na prozrazené policejní postupy. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…