Hledíte s obavami na Erdoganovy čistky? Tak se podívejte, co provádí Putin v Rusku

12.08.2016 16:34

Editor Rádia Svobodná Evropa a analytik specializující se na Rusko Brian Whitmore si myslí, že Vladimir Putin změnil přístup. Namísto toho, aby v Rusku vládla skupina jím reprezentovaná, tak se postupně zbavuje všech možných oponentů a hraje vlastní hru o trůny ve snaze sjednotit moc ve státě do svých rukou. A Putin mu víceméně dal za pravdu, když vyhodil šéfa své kanceláře.

Hledíte s obavami na Erdoganovy čistky? Tak se podívejte, co provádí Putin v Rusku
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

„Můžete tomu říkat noc dlouhých nožů. Můžete tomu říkat hra o poslední židli. Nebo tomu říkejte osobní Hra o trůny Vladimira Putina,“ napsal Whitmore. Putin se za poslední měsíc zbavil mnoha pohlavárů, včetně několika krajských guvernérů a dalších zastupitelů, což podle Whitmora jen dokazuje, jak jsou současné ruské elity v ohrožení. Putin zatýká hlava nehlava i ty, kteří se zdáli být zcela nedotknutelní.

„Putin, který je známý svou loajalitou vůči dlouhodobým spojencům, ponechal některé své přátele zranitelné. Tak funguje jeho nový způsob vlády,“ napsal politický komentátor Leonid Beršidsky pro Bloomberg.

Dříve byl Putin tváří skupiny oligarchů, která fakticky ovládala Rusko. „Stejně jako sovětští generální tajemníci, Putin byl první mezi sobě rovnými. Byl klíčovou figurou a vrchním arbitrem,“ napsal Whitmore. Jenže doba se mění a s ní i vládnoucí vrstvy Ruska. Putin se totiž rozhodl stát se, pomalu ale jistě, svrchovaným vůdcem země. Tím se tak přibližuje ke Stalinovu režimu „– mínus, samozřejmě, masové popravy odvolaných úředníků“.

První indicie o změně jeho politiky se začaly objevovat v roce 2014, kdy nechal do Moskvy přivést množství nových, jemu plně loajálních a prověřených úředníků, ve snaze přeměnit tamní byrokratický aparát k obrazu svému. Ti byli pečlivě vybráni tajnými službami, aby mu byli nejen názorově blízko.

Následně přišla další rána starým pořádkům, když Putin sesadil Vladimira Jakunina z pozice šéfa ruských železnic. „Ukázalo to, že Putinova loajalita k dlouhodobým spojencům má jen omezenou platnost.“ A také, že se mění vztah mezi prezidentem a vládnoucí elitou. Následně přišlo několik vysoce postavených politiků a po nich přišel o své místo i šéf Státní celní správy Andrej Belyaninov. Ten skončil zneuctěný a obviněný z korupce.

Důvodů k těmto drastickým změnám je podle Whitmora několik. Konflikt na Ukrajině a zhoršující se ekonomická situace změnily priority Kremlu a je třeba zbavit se těch, kteří zbytečně vysávají veřejný rozpočet, protože peněz je stále méně.

Jen den poté, co Whitmore uveřejnil svůj komentář, učinil Putin další krok, který pouze potvrzuje jeho teorii. Ruský prezident totiž vydal prohlášení, že propustil Sergeje Ivanova, šéfa prezidentské kanceláře. Žádné bližší vysvětlení však zatím nepodal.

Ivanov je podle všeho blízkým přítelem prezidenta a jeho někdejším kolegou z KGB. Dlouhodobě byl vnímán jako jeden z jeho nejbližších spojenců a v roce 2008 jej mnozí označovali jako možného kandidáta na ruského prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…