Hlupák a vlastizrádce! To je šílenost, pane premiére. To budeme čekat, než se někdo odpálí na Václaváku? Sobotka řekl, že uprchlíci nejsou nebezpečí, a takhle to schytal. A kníže, Okamura či Huml...

26.11.2015 16:39

Prezident republiky Miloš Zeman se v MfD ohradil proti tvrzení Bohuslava Sobotky, že nebezpečí nepředstavují uprchlíci – těm je dle premiéra třeba pomoci – ale jen teroristé. Podle Zemana je takový postoj premiéra pro ČR nebezpečný, protože migrační krize je organizovanou invazí. Islámský stát dle Zemana dodává džihádisty do migračního proudu, což potvrdily i teroristické útoky v Paříži.

Hlupák a vlastizrádce! To je šílenost, pane premiére. To budeme čekat, než se někdo odpálí na Václaváku? Sobotka řekl, že uprchlíci nejsou nebezpečí, a takhle to schytal. A kníže, Okamura či Huml...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

Prezident republiky jako vrchní velitel ozbrojených sil v úterý na velitelském shromáždění Armády ČR prohlásil, že se nebezpečí přiblížilo k našim hranicím. Je prý naivní se domnívat, že neexistuje souvislost mezi migrační vlnou a terorismem. Sobotka v reakci uvedl, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci.

Podle Zemana je takový postoj premiéra pro ČR nebezpečný. „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí, protože já na rozdíl od něj pokládám migrační krizi za organizovanou invazi,“ řekl prezident deníku. Islámský stát podle něj nesporně dodává džihádisty do migračního proudu, což prý potvrdily teroristické útoky v Paříži.

Kvůli teroristům nesmíme přestat přijímat uprchlíky

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Většina politiků si myslí, že má pravdu Zeman a že bezpečnostní riziko u uprchlíků nelze podceňovat. Uprchlická vlna nebezpečí dle nich představuje.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz nereagoval. A neodpověděl ani první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

„Jemně řečeno, pan prezident neříká úplnou pravdu. Uprchlíci prchají před vražděním, syrská válka je mnohem krutější než jugoslávská před 20 lety, takže to není řízená invaze. Připletou se mezi ně i další lidé. Co se týče pařížského atentátu, tak pouze jediný útočník byl ze Sýrie, ostatní byli občané Belgie a Francie, nikoli z řad uprchlíků. Ale je pravda, že když přijde milion lidí, tak mezi nimi bude ten či onen extremista. To nám nemůže zabránit v pomoci těm, kteří to opravdu potřebují. Uprchlíky přijímat a nenechat je utopit v moři. Jak jsme viděli v Londýně, Madridě, tak teroristé nepotřebují uprchlickou vlnu, aby se dostali do Evropy, dělali teroristické útoky již před tou velkou uprchlickou vlnou. Bohužel se tu využívají lži a polopravdy, aby se podařilo naštvat lidi proti uprchlíkům. A to je na tom to nehorázné. Teroristické organizace jsou velice schopné, klidně zajistí falešný pas či letenky. Proti nim se musíme bránit, ale ne tím, že jim ještě naženeme další příznivce, že nešťastníky necháme nešťastníky,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Uprchlická krize je natolik složitá, že není správné paušalizovat a generalizovat. Uprchlíci, kteří skutečně potřebují pomoc, prchají před válkou a terorismem, ti nebezpečí nepředstavují. Problémem je, že Evropa nedokázala pořádně oddělit potřebné a ty ostatní. S velkým, ne dobře zvládnutým množstvím příchozích se riziko nebezpečí všeho druhu zvyšuje, to je zřejmé. Z toho plyne poučení, že podobně nezvládnutá a početná vlna imigrantů už není možná. Mohla by mít pro Evropu fatální následky. Nutné je napřít síly k řešení problému mimo Evropu a spojenými silami zničit Islámský stát, hnízdo terorismu. Stranou vybojování klidu a míru neměli zůstat stát ani mladí muži-uprchlíci,“ sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda KDU-ČSL a předseda jejího poslaneckého klubu Jiří Mihola.

„Míchat uprchlíky a teroristy skutečně nelze. Teroristou se člověk nestane, protože je uprchlíkem. Bezpečnostním rizikem jsou i ti, kteří mají řádný pas, či jsou občany EU,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

To budeme čekat, než se někdo odpálí na Václaváku? Milionová invaze muslimů

„Bezpečnostní služby po Evropě varují, že mezi imigranty jsou teroristé. Islámský stát otevřeně říká, že mezi imigranty posílá své bojovníky. Policie v ČR už zatkla nebezpečného teroristu. Islámský stát nás zařadil do koalice ďáblů. Premiér Sobotka svými prohlášeními, a především svou nečinností ohrožuje bezpečnost země. To budeme čekat, než se někdo odpálí na Václaváku? Na útok stačí pár lidí. To budeme čekat, až někdo vystřílí obchodní centrum? V Paříži jsme viděli, že na útok stačí pár lidí. Musíme okamžitě zastavit imigranty a zavřít naše hranice,“ upozornil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Souhlasím s prezidentem. Je mi líto, ale musím. Velice mi vadí stupňující se napadání mezi premiérem a prezidentem v takto složité době,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Já osobně považuji nelegální migraci od samého počátku za bezpečnostní riziko. A to prosím nemám žádnou informaci, že by migrace byla organizovaná Islámským státem, jak tvrdí pan prezident. Já si to nemyslím, protože migranti nepocházejí pouze z území, kde operují bojovníci takzvaného Islámského státu. Taktéž je nutné rozlišovat, zda jde skutečně o uprchlíky, či pouze o ekonomické migranty. Ale stále platí, že jejich počínání je v rozporu s platnými zákony ČR. A podle toho by orgány činné v trestním řízení měly konat,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Z politiků ODS nereagoval NIKDO – a to jsme oslovili předsedu ODS Petra Fialu, prvního místopředsedu Jana Zahradila, místopředsedu Miloše Vystrčila a dohromady minimálně desítku poslanců a senátorů strany.

„Sobotka skutečně patří do skupiny evropských lídrů, kteří ohrozili bezprecedentně bezpečnost na celém kontinentu, a přestávám si myslet, že je za tím jen prostá lidská hloupost. Ani největší hlupák přece nemůže nevidět rizika spojená s masovou milionovou invazí muslimů. Sobotka je v každém případě nebezpečný extremista, který by měl ihned odstoupit a nést následky svého vlastizrádného konání,“ míní předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Postoj premiéra je skutečně nebezpečný a hlavně nezodpovědný

„Postoj premiéra je skutečně nebezpečný a hlavně nezodpovědný. Měl by pravdu, kdyby všichni migranti byli při překročení schengenské hranice identifikováni a dokonale prolustrováni. To se evidentně nedaří. Tudíž organizátoři exodu mají možnost do řad migrantů namixovat svoje bojovníky a rozmístit je po Evropě. Jenom naprosto neinformovaný a naivní politik nebo také nezodpovědný může být v klidu a předstírat, že to tak není. V našem případě je tímto typem politika, bohužel, sám premiér. Za této situace je dobře, že jsme prosadili na nadcházejícím plénu Senátu zařazení mimořádného bodu, který se bude týkat bezpečnostní situace v ČR za účasti premiéra,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Naprosto souhlasím s panem prezidentem. Úsvit už dlouho upozorňuje na bezpečnostní riziko, které představují teroristé maskovaní za uprchlíky. Jen pár důležitých informací pro premiéra Sobotku: podle Europolu přišlo s uprchlickou vlnou mnoho tisíc radikálů nebo lidí napojených na teroristy. Francouzské úřady mluví o zhruba 10 tisících radikálech ve Francii, německé bezpečnostní složky hovoří o dalších tisících v Německu. Jeden z ‚pařížských‘ atentátníků přišel přes Řecko s imigrační vlnou a podle údajů v pase, který našla francouzská policie, na tento pas prošlo dalších sedm lidí. To je realita pane premiére! Atentáty v Paříži prokázaly, že státy EU selhávají a nikdo nemá přehled o tom, jací lidé se dostávají do Evropy s migrační vlnou. Kromě toho se nebezpečný radikál může stát z kteréhokoli migranta. Tajné služby varují, že islámští teroristé verbují nové členy právě mezi běženci. Nikdo nemůže zaručit, že dnešní uprchlík není zítřejší terorista. Je šílené zavírat před touto hrozbou oči,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pan prezident úporně pokračuje ve své hloupé a hlavně nebezpečné jízdě. Už jsem o tom před časem psal. Kdyby Zeman viděl zmučenou uprchlici jako já, těžko by jí do očí řekl, že je teroristka. Zemanovy výroky zavánějí kolektivní vinou. Tím neříkám, že by neměla být tvrdá selekce skutečných obětí a ekonomických migrantů. Znovu říkám, že bychom běžencům měli pomoci, ale usazení u nás povolit těm, kteří sdílejí naše hodnoty,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

EU lhala. Vazba mezi migrací a teroristickým nebezpečím existuje. Stop eurohumanistickému plácání!

„Je zřejmé, že nám evropské instituce lhaly. Vazba mezi migrací a teroristickým nebezpečím existuje. Koordinátor protiteroristických služeb Gilles de Kerchove popíral toto spojení a vysmíval se tomu. Někteří z útočníků v Paříži přešli přes Řecko jako uprchlíci. To je jen špička ledovce toho, co reálně probíhá. Libanonský ministr vnitra konstatuje, že dva ze stovky migrantů jsou agenty islamistů,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Tohle není o uprchlících. Jsem sice vládní poslanec, ale to přece neznamená, že mým úkolem je jen bránit pana premiéra a jeho vládu. Stejně tak, ne-li více, je mým úkolem bránit svou vlast a její obyvatele. Proto jistě nepřekvapí, že v tomto je můj názor shodný s panem prezidentem. Zvláště po tupém činu Turků mám už toho eurohumanistického plácání plné zuby. Keců plno, ale efektivní ochrana zevních hranic stále nikde! Stejně jako trvající neschopnost až nevůle vytvořit funkční koalici proti terorismu. Těm mrtvým nikdo už život nevrátí. Ať už jsou z Tunisu, ze Sinaje, Sýrie, Bagdádu či Paříže. Naším úkolem je tomu zabránit. A všemi silami nedopustit, aby k nim přibyli nějací Češi. Drtivá většina z nich totiž nemá žádnou ochranku. A na to musí myslet ti, kteří ochranku mají. Měli by. Je to jejich práce. Ale bojím se, že už nyní je pozdě. Takže, sakra práce, proč si aspoň situaci nepřiznat, neomluvit se a nezačít konečně konat?! Trošku mi to připomíná šířící se epidemii, na kterou existuje očkování. Ale ti hlavní bruselští a probruselští ‚lékaři‘ stále jen diskutují, zda injekce nebude bolet. Chudáci pacienti,“ zlobí se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.   

„Domnívám se, že infiltrace ‚bojovníků svaté války‘ do ČR prostřednictvím migrační vlny je pravděpodobná. Jako členská země agresivního paktu NATO, zařazená na seznam největších nepřátel rozličných uskupení radikálního islámu, musíme s latentním přílivem radikálů bezesporu počítat. Asi již tedy nemusím dodávat, kdo z dvojice Zeman–Sobotka je ve svém vyjádření blíže realitě,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Pravdu v tom, že nebezpečí představují teroristé, nikoli uprchlíci, má jednoznačně pan premiér. Teroristé z Paříže byli jako rodilí občané členské země EU v Evropské unii dříve, než jsme do ní byli přijati my. Problém nedostatečné integrace některých menšin do evropské občanské společnosti není problémem řešitelným represí nebo válečnickou rétorikou, nýbrž zejména v oblasti vzdělávání, kultury a oblasti sociální. Vymýšlet si bajky o organizaci uprchlíků ze strany Islámského státu je naprostý nesmysl. Islámský stát naopak dělá kampaň proti opouštění území a odchod uprchlíků je pro něj velkým problémem. To ale pan prezident nepochybně ví. Jeho zájmy se na rozdíl od pana premiéra se zájmy České republiky nekryjí. Jde mu jen o jeho samého, jeho přátele a popularitu vycházející z populismu,“ řekl Jiří Zlatuška, poslanec zvolený na kandidátce ANO.

Náboženství, které odporuje lidským právům nebo jehož kněží kážou nenávist k ostatním, zakázat

„Oba vrcholní představitelé by se neměli kočkovat přes média. Za sebe mohu jen zopakovat. Pomoc lidem v nouzi – ano. Jen těm, kteří opravdu utíkají před válkou. Nelegální migraci odmítat. Po skončení války v jejich zemi pomoc odejmout a vrátit. Jen ti, kteří si najdou práci a byt, zvládnou jazyk, mohou zůstat. Občanská práva za 10 let. Náboženství, které odporuje lidským právům nebo jehož kněží kážou nenávist k ostatním, zakázat. Prý to islám není,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nemohu s panem prezidentem souhlasit. Postoj premiéra Sobotky není pro ČR nebezpečný. Je velmi nebezpečný. Jeho vytahování se přes sdělovací prostředky o tom, jak posíláme Kurdům zbraně a munici, nás zařadilo do ‚koalice ďáblů‘. Stejně jako prezident bych to v žádném případě nepodceňoval. Je mi naprosto jasné, že je třeba pomáhat. Ale proč to vytrubovat do světa, zejména u takovéto pomoci?! Že jde o organizovanou invazi ISIS je zřejmé a fotografie těch vrahounů, kdy jsou vyfoceni v plné zbroji, opásáni náboji, v rukou automatické zbraně a současně jako ti chudáci vyhnaní válkou ze své země přicházející v davech migrantů, to přesvědčivě dokazují. Už slyším řeči o tom, že to jsou fotomontáže. Jsem přesvědčen, že nejsou! Kdyby přicházeli ti válkou zbědovaní chudáci, kdo by vraždil jejich způsobem ve Švédsku, Dánsku a dalších zemích? Kdo tam znásilňuje dokonce malá děvčata a tak dále? Proč by do Evropy přicházeli mladí chlapi, kterých povinností je přece bránit svou zem? Podmínky se jim na to, i s naší vytrubovanou pomocí, vytvářejí. Ano, i já trvám na tom, že se jedná o pečlivě připravenou a organizovanou invazi krytou i rádoby dojemnými fotografiemi žen ověšených dětmi, jdoucích bosky. Kolem ní devět deset chlapů. Ani jeden jí nepomůže!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Podle mě by se měli pan premiér a pan prezident přestat hádat a přestat zbytečně hrotit vztahy. Nelze podceňovat bezpečnostní rizika spojená s migrací. Nicméně není rovnítko mezi terorismem a uprchlictvím. To musí vědět oba pánové,“ odpověděl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Souhlasím s konstatováním, že uprchlická vlna je také produktem kriminální činnosti, která využívá krize v mateřských zemích utečenců. Je zřejmé, že je nutná velká opatrnost v posuzování každého utečence. Sledování takového množství lidí je však více než problematické. Toho samozřejmě využijí i agenti Islámského státu. Ti budou mimo jiné tvořit spící buňky, tak nás čeká období velké pozornosti a velkých výdajů na bezpečnost státu a Evropy,“ upozorňuje poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„V rámci bezpečnosti Evropy a jejích občanů nelze tento problém zlehčovat. Prvořadé je zajištění bezpečnosti občanů EU a eliminace jakékoliv hrozby a jakéhokoliv nebezpečí. Na bezpečnostních složkách je, aby teorie a indicie prověřovaly; a na politicích, aby veřejnost uklidňovali a navrhovali řešení,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Pokud má premiér Sobotka přesné zprávy o počtu džihádistů mezi uprchlíky v invazní vlně a ten se limitně blíží nule, pak lze považovat tvrzení prezidenta za přehnané. Pokud je tomu jinak, a to je jisté, je nutné brát prezidentovo vyjádření zcela vážně. V kontextu událostí posledních dnů by měl premiér svá slova velmi vážit a už konečně začít nazývat objektivní skutečnosti pravými jmény a zaujmout nekompromisní postoj vůči viníkům této situace. A navíc tyto spory republice rozhodně neprospívají,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.  

Všichni uprchlíci nejsou teroristé, ale je třeba je důkladně prověřit

Poslanec ČSSD Richard Dolejš mediální střet mezi prezidentem a premiérem v dnešní napjaté době nepovažuje za šťastný. „Oba by měli ohledně boje s terorismem a řešení migrace hledat společnou cestu a své postoje komunikovat osobně. Jen tak lze přispět k uklidnění sporu. Rozhodně však musím odmítnout tvrzení prezidenta, že premiér podceňuje bezpečnost státu. To je podpásovka neodpovídající realitě. Vláda a bezpečnostní složky dělají maximum včetně bezpečnostních opatření. Co se týká mého názoru na probíhající nelegální migrační vlnu směřující do Evropy, tak mohu pouze zopakovat, že trvám na svých předchozích vyjádřeních,“ uvedl Dolejš.

„Migrační vlna je evidentně na svém začátku a má charakter dobře organizované a důkladně promyšlené invaze. Zmíněný proces se záměrně maskuje a schovává za část válkou a konflikty postižených migrantů, především žen a dětí ze Sýrie. Všem těmto postiženým je třeba poskytnout humanitární pomoc, a to nejlépe přímo v jejich zemích. Právě tito lidé jsou v mnoha případech zneužíváni jako živé štíty pro propagandu. Do této skupiny však nepatří všichni utečenci, protože velká část z nich do Evropy migruje z úplně jiných pohnutek, a to buď ekonomických, nebo islamistických. Především tato druhá skupina je bezpečnostním rizikem, protože je lehce zneužitelná islamistickými radikály a teroristickými bojůvkami. A to nejen z hlediska možné infiltrace radikálů a teroristů do těchto komunit. Vzhledem k tomu je třeba být ve střehu a je zcela logické mít přirozené obavy. Současná invaze z islámského světa totiž nemusí být vůči občanům tradičních demokratických států EU zcela přátelská. Ve svém důsledku může vést k destrukci kulturních hodnot, bezpečnostních standardů, a zejména k rozkladu ekonomicko-sociálního systému v celé Evropě. To není strašení, ale realistický pohled na věc a poukázání na rizika impotentní politiky EU. Evropa musí společně s USA a Ruskem invazi efektivně čelit a zároveň přispět k řešení příčin migrace přímo v destabilizovaných islámských státech,“ dodal poslanec Richard Dolejš.

„Nebezpečí skutečně nepředstavují jednotliví uprchlíci, ale právě onen masivní migrační tok. Proto je třeba jej zastavit, a to, pokud možno, už v místě, kde vzniká,“ myslí si poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Jistě, že má pan premiér svým způsobem čistě teoreticky pravdu. Jenže my nežijeme v teorii, ale v realitě. Problém je v tom, že i podle tajných služeb je téměř jisté, že teroristé migrační proud zneužívají a instalují do něj své bojovníky a sympatizanty. Útoky v Paříži tomu ostatně nasvědčují. Je evidentní, že v té vlně nikdo není schopen rozlišit ani to, kdo je uprchlík a kdo ekonomický imigrant, natož to, kdo je nebezpečný radikál. Pokud to pan premiér dokáže, myslím, že bychom ho mohli za velké peníze pronajímat – zahraniční bezpečnostní služby nám za něj utrhnou ruce,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Myslím si, že pravda je někde uprostřed. Nemyslím si, že všichni uprchlíci jsou teroristé, nicméně je nutné tyto uprchlíky více než důkladně prověřovat,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…