Hned vyzbrojte Ukrajinu! vyzývá český komentátor Teodor Marjanovič

23.02.2015 8:31

Vyzbrojte Ukrajince, a to hned, burcuje ve svém článku na názorové straně MF Dnes komentátor Teodor Marjanovič. Pokud prý budou západní politici ustupovat Vladimiru Putinovi, jako ustupovali někdejšímu srbskému vůdci Slobodanu Miloševičovi, hrozí stejný masakr, jaký se stal v bosenské Srebrenici.

Hned vyzbrojte Ukrajinu! vyzývá český komentátor Teodor Marjanovič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Marjanovič soudí, že neochota dodat zbraně napadené Ukrajině svědčí o poruše poválečného evropského morálního kompasu. Všichni prý vidíme, že by žádného separatismu na Ukrajině nebylo, kdyby za zády povstaleckých milic nestála ruská armáda se svými arzenály. A všichni zároveň údajně víme, že s jídlem roste chuť.

„Až se Vladimir Putin takhle nikým pořádným neomezován nabaží snadného dobývání ukrajinských končin, bude ho to nepochybně lákat, aby hrábl i po území pobaltských států právě proto, že patří k Severoatlantické alianci. Z jeho pohledu je Ukrajina testovacím písečkem budoucích riskantnějších, ale mnohem ambicióznějších výpadů,“ myslí si Marjanovič.

V debatě o dodávkách zbraní na Ukrajinu je dle komentátora MF Dnes podstatný argument, který nedávno prezentovala německá kancléřka Angela Merkelová. Spočívá prý v obavě, že Putin by na jakékoliv vyzbrojování odpověděl ještě většími kvéry. S tím ale Marjanovič zásadně nesouhlasí. „Když někdo s holýma rukama čelí útočníkovi s dýkou, nedám mu nic, protože útočník by pak mohl podle mého názoru na něj vytasit pistoli? Správně je napadenému pomoci právě tím, že mu dám aspoň dýku, a tím i šanci, aby se mohl přece jen trochu bránit. To stojí za všechen risk, který takový krok s sebou nese,“ tvrdí Marjanovič.

Stejný pokrytecký a zbabělý argument, jaký nyní používá Merkelová, dle komentátora MF Dnes šířili i evropští mírotvorci v dobách balkánského střetu. Výsledkem prý byla Srebrenica, masakr osmi tisíc bosňáckých mužů a chlapců, kteří údajně neměli nic, čím by se mohli bránit. „Jestli něco může tížit poválečné evropské svědomí, je to právě tohle hrůzostrašné selhání. A dnes, ani ne pětadvacet let poté, to tu hrozí znovu,“ varuje Marjanovič.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…