Hned za našimi hranicemi žije 700 tisíc muslimů, za šestnáct let se počet zdvojnásobil. A mají "svého" prezidenta

14.04.2017 13:26

Rakouský deník Kronen Zeitung publikoval alarmující odhad Ministerstva vnitra, podle kterého žije aktuálně v zemi až 700 000 muslimů. Přesná čísla však nejsou k dispozici a skutečný počet obyvatel, kteří vyznávají islám, tak může být ještě vyšší.

Hned za našimi hranicemi žije 700 tisíc muslimů, za šestnáct let se počet zdvojnásobil. A mají "svého" prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Rakousko dlouhá léta patřilo v rámci Evropy k zemím s nejliberálnější přistěhovaleckou politickou. Přestože vláda loni se zřetelem k migrační krizi zavedla četná restriktivní opatření, počet muslimských obyvatel v zemi rapidně narůstá. Nikoli Francie, Velká Británie, Německo nebo Nizozemsko, ale Rakousko se k překvapení mnohých stává na evropském kontinentu zemí s největším podílem muslimského obyvatelstva.

Pokud by odhad ministerstva vnitra odpovídal realitě, potom by vzhledem k počtu obyvatel ve výši 8 774 786 tvořili muslimové v Rakousku celých 8 %. To je podle údajů z Wikipedie více než v drtivé většině západoevropských zemí. Především ve větších městech, jako je Vídeň, Graz či Innsbruck tvoří muslimové stále se zvyšující podíl obyvatelstva. Právě muslimové podle politologů rozhodli v loňských prezidentských volbách o vítězství „zeleného“ Van der Bellena.

Znepokojivý by měl být pro Rakousko nejenom samotný odhad počtu muslimů, ale především rychlost, s jakou v zemi přibývají. Ještě v roce 2001 žilo v zemi 346 000 muslimů, takže za pouhých šestnáct let došlo ke dvojnásobnému nárůstu. To je pravděpodobně další rekordní primát, který naši jižní sousedé drží v porovnání s ostatními sousedy. A to ještě může být jejich skutečný počet o několik desítek či stovek tisíc vyšší.

Nejvlivnější a také nejpočetnější muslimské náboženské organizace IGGiÖ na dotaz redakce Kronen Zeitung uvedla, že sdružuje asi 500 000 členů. Mnoho dalších muslimů nemusí být zorganizováno v žádném uskupení. Více ovšem prozradí až oficiální sčítání lidu. Největší náboženskou obcí zůstává římsko-katolická obec, jejímiž členy je přes pět milionů Rakušanů.

Další náboženství mají v Rakousku méně členů než muslimské obce. Ortodoxních křesťanů je asi půl milionu, evangelíků asi tři sta tisíc a dále jen asi patnáct tisíc Rakušanů židovského původu. Rakousko se tak i přes značné přitvrzení lidovců a vzestup Svobodných stává špičkovou multikulturní zemí, které mohou v tomto ohledu závidět i Britové, Němci, Nizozemci, Švédové a další evropské národy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…