Hnilička: Je čas uvolnit sport, situace dětí je alarmující

08.04.2021 20:15

Sportovní oddíly chtějí co nejdříve obnovit svou činnost. Chtěly tak učinit za přísných epidemických opatření ve venkovních prostorách ještě dříve, než se vrátí děti do škol. O tom, jak by mohlo vypadat znovuoživování sportu, v pořadu Interview ČT24 hovořil předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. O věci měl s odborníky jednat už ve středu, což padlo kvůli výměně ministra zdravotnictví. Nového šéfa resortu Petra Arenbergera chce přesvědčit o přehodnocení situace, má pro něj připravený plán na rozvolnění sportu. „Je čas uvolnit sport. Situace pro naše děti už je alarmující,“ upozorňuje důrazně vládní zmocněnec pro sport, že amatérský sport je na tom velmi špatně.

Hnilička: Je čas uvolnit sport, situace dětí je alarmující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury

Je nejvyšší čas uvolnit sport a zase začít sportovat, především amatérský sport je na tom velmi špatně, upozornil úvodem Hnilička. „Ve sportovním prostředí to tak definitivně vnímáme. Situace především v amatérském sportu je alarmující. Už třičtvrtě roku naše děti nemají možnost sportovat a čelit negativním vlivům, kterým jsme se dříve bránili právě skrze sport, jsou jen zavřené doma,“ upozornil na palčivé problémy, které koronakrize přinesla a které každým dnem sílí.

„Situace není dobrá, znažíme se udělat maximum, abychom přesvědčili ministra zdravotnictví, aby situaci přehodnotil, a především také vyhodnotil materiál, který jsme pro něj připravili ohledně kompletního návratu na sportoviště,“ doplnil vládní zmocněnec pro sport.

Situaci však zkomplikovala středeční personální změna na postu ministra zdravotnictví. „Výklad jsem potřeboval ve středu detailně probrat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Mezitím byl ale vyměněn, nového ministra jsem už oslovil s tím, že je to akutní,“ uvedl, že zatím tedy nemá bližší informace, jak by mohlo uvolňování sportu vypadat.

Aktuální změny v opatření od pondělí 12. dubna by však podle informací ČTK měly právě obnovení amatérského sportu umožňovat. „Nerad bych to teď nějak pojmenovával. Nevím, zda je to vyloženo správně. S ministrem zdravotnictví o tom musíme mluvit a upřesnit si, zda to bude skutečně tak, jak si to různé sportovní organizace vysvětlují,“ zdráhal se Hnilička předjímat, co by se od pondělí na poli sportu mohlo změnit.

Upřesnil, jakým materiálem na rozvolnění sportu plánuje ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi argumentovat. „Máme materiál, který byl konzultován napříč sportovním prostředím. Vyvíjel se zhruba tři týdny. Měli jsme schůzku s premiérem v zastoupení několika svazů. Materiál má čtyři fáze od postupného začátku do úplného bezpečného návratu na sportoviště. V průběhu roku jsme vše koordinovali s resortem zdravotnictví. Pevně věřím, že náš výklad bude resortem dobře posouzen. Situace pro naše děti je už opravdu alarmující,“ zdůrazňoval opakovaně Hnilička.

Obnovení sportu by samozřejmě bylo za přísných epidemiologických opatření. „Nechceme se vrátit na sportoviště za každou cenu, a způsobit tím další epidemickou vlnu. Proto navrhujeme opatření a pravidelná testování. Ať už ve školách, ve firmách či na úřadech,“ uvedl, že v plánu se myslelo i na to, že se společnost proočkovává a více se testuje.

Postupný návrat na sportoviště pojmenovává ve svém návrhu následovně: „Nejdříve mluvíme o návratu na venkovní sportoviště ve dvou, po týdnu v kolektivní přípravě. V následujících dvou až třech týdnech pak třeba lze i návrat k amatérským soutěžím,“ nastínil Hnilička, který však zatím neví, kolik se nakonec povolí na sportoviště osob, zda budou nutné rozestupy a zda postačí antigenní testování. Jednání s odborníky, které mělo udělat ve věci jasno, bohužel oddálil konec Jana Blatného na postu ministra zdravotnictví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…