Hnus v Brně. Právník rozkryl, na jaké nechutné účely používá veřejné prostředky koalice v čele s ANO a Žít Brno

21.04.2018 13:12

Advokát Zdeněk Koudelka se pro server ParlamentníListy.cz vyjádřil ke kauze divadelního představení Naše násilí a vaše násilí, které uvede brněnský festival Divadelní svět. Ježíš v tomto představení znásilňuje muslimku, proti čemuž se vyjádřili nejen biskupové, ale i mnozí Brňané.

Hnus v Brně. Právník rozkryl, na jaké nechutné účely používá veřejné prostředky koalice v čele s ANO a Žít Brno
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Hry se však zastal například ředitel Národního divadla v Brně Martin Glaser. „Glaser se zastává svobody umění, když prohlašuje že politici nejsou od toho, aby mluvili do toho, co se má v divadle hrát, a lidi nikdo nenutí, aby představení navštívili. Svoboda umění v rámci svobody projevu má právní ochranu, ale ne absolutní. Ovšem svobodu slova nemají jen novináři a umělci, má ji i Miloš Zeman, mají ji i občané, kteří jsou zvoleni do Zastupitelstva města Brna. Mohou vyjádřit, že něco, co považuje Glaser za umění, považují za hnus,“ sdělil jasně Koudelka.

„Část lidí živících se uměním ve snaze získat různé granty se orientuje na šokování za každou cenu. Chtějí být ohromující. Glaser se tváří, jako by hájil svobodu uměleckého projevu. Přitom se mu nelíbí svobodná kritika. Zajímalo by mne, zda by měl stejný postoj, kdyby v jeho divadle chtěl někdo inscenovat nacistické zpracování Žida Sűssa, a zda by též kritizoval, kdyby se proti této propagaci nacismu někdo postavil,“ dodal jasně Koudelka.

  • Původní text ZDE.

Podle jeho slov je divadelní festival placen z peněz Brňanů, i těch, které hra uráží. „Glaser v zásadě říká – chceme mít tvůrčí svobodu za vaše peníze. Drsněji řečeno – navalte prachy a držte hubu. Velkomyslně dodává, když nechcete, nemusíte na to představení chodit. Zamlčuje však, že je i tito lidé musí platit. Tento postoj hodnotím stejně, jako když němečtí nacisté chtěli, aby si oběti jejich perzekuce hradili náklady vlastní popravy,“ sdělil velmi kriticky Koudelka. 

„Svobodu slova má každý. Nikdo však nemá povinnost druhému jeho veřejné projevy hradit, zvláště když je hodnotí jako urážku své víry. Je legitimní, když brněnští občané vyjádří odpor k tomu, aby z městských peněz, které jsou tvořeny jejich daněmi, bylo něco takového placeno,“ dodal Koudelka.

„Národní divadlo v Brně je městskou institucí a festival je podporován z brněnského rozpočtu. Peníze v Brně za koalice v čele s ANO a Žít Brno jsou užívány na nechutné účely. Vedení radnice podporuje ve své kulturní politice hnůj a tedy se hnojem stává samo. Dříve se za sociálně demokratického primátora Romana Onderky nic takového nestalo, stejně tak za primátorů Richarda Svobody, Petra Duchoně a Dagmar Lastovecké z ODS. Ptám se, kde jsou ti brněnští představitelé katolictví, kteří podporovali koalici lidovců s ANO a Žít Brno. Byli hlasití, když o víru nešlo, a dnes mlčí, když o útok na hodnoty křesťanských věřících jde,“ uzavřel kriticky Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…