Hnus, vraždy, podsvětí a špinavé prachy. Kmenta vytáhl staré kostlivce ČSSD

15.02.2019 22:14

Reportér Jaroslav Kmenta se rozhodl zveřejnit nová fakta o téměř 20 let starém případu pokusu o vraždu sponzora ČSSD. Pohovořil o nich v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hnus, vraždy, podsvětí a špinavé prachy. Kmenta vytáhl staré kostlivce ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kmenta, český investigativní novinář

Čerstvý držitel novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky se vyjádřil k investigativní novinařině. „Mění se forma, ve které se investigativní projekty zveřejňují. Ne všichni vydavatelé, majitelé médií zaměstnávají někoho, kdo několik dní nic neodevzdává... Takže se hledají způsoby, jak tyto věci zveřejňovat. Ta práce jako taková se nezměnila,“ poznamenal. 

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

„Ve své děkovné řeči jsem apeloval na to, že udržet si svobodu jako novinář je to nejdůležitější, po čem se má novinář pachtit. Tu svobodu je potřeba si chránit natolik, abychom si ji taky mohli užít. A to lze jedině v médiu, které není spojeno s nějakým oligarchou a jeho zájmy,“ dodal. 

Video najdete ZDE.

Následně se hovořilo o financování Lidového domu před dvaceti lety, kdy došlo k pokusu o vraždu sponzora ČSSD Ivana Lhotského. Za pár týdnů bude čin promlčen, a jak tvrdí Kmenta, je přesvědčen, že policie to už neotevře. „Vykašlala se na to,“ sdělil rázně Kmenta. 

„Já jsem se k tomu případu po 20 letech vrátil, protože jsem věděl, že bude výročí. Chtěl jsem udělat článek, který to celé shrne. Sám jsem se divil, na co všechno jsem přišel,“ dodal Kmenta. „Vždycky jsme se dostali do stadia, kdy policie měla podezření na jednoho podnikatele,“ zmínil Kmenta a přidal i jméno – kmotra podsvětí Františka Mrázka. „Šest let po incidentu měla policie podezření na jednu konkrétní osobu, kterou spojovala s podílem na celé akci,“ dodal také Kmenta, že tehdy však nebyl případ znovu otevřen. „Proč to uděláno nebylo, je pro mě neznámý důvod,“ dodal. Policie podle něj o případu sama tajila řadu informací, jež nyní zveřejňuje. 

Poté hovořil o nelegálním financování ČSSD v té době a o souboji dvou křídel ve straně. Popsal i setkání s člověkem, který podle mnoha indicií měl stát za pokusem o vraždu Lhotského. 

Závěrem rozhovoru hovořil Kmenta o byznysmenovi Andreji Babišovi. Ten podle jeho slov v době vlády ČSSD patřil mezi velké zákulisní hráče, právě s napojením na sociální demokraty. „Byl něco jako Marek Dalík, tvořil klientelistickou síť,“ poznamenal Kmenta s tím, že když začal přicházet o vliv a peníze, rozhodl se založit hnutí, přes které by politiku ovlivňoval přímo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…