Hnusné jídlo a auta. Ekonom Kohout píše o chystané obchodní dohodě s USA

09.06.2014 9:45

Už nebudete muset platit clo, až si přes Amazon.com něco objednáte z Ameriky. Tak vysvětluje známý ekonom Pavel Kohout v Lidových novinách dopady, které bude mít pro běžného spotřebitele uzavření obchodní dohody mezi EU a USA Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Podstatnější ale je, že dohoda odstraní i cla na zemědělské produkty, zejména na pšenici a kukuřici. Což ale budí vášně zejména v Evropě – zdejší zemědělci se totiž obávají levnější konkurence. Kohout ale upozorňuje na jednu věc, které by si podle něj měli aktivisté všimnout.

Hnusné jídlo a auta. Ekonom Kohout píše o chystané obchodní dohodě s USA
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Podle Kohouta sice trh a mezinárodní obchod přeje silnějším, ale silnější nemusejí být vždy nejlepší. Obchody jsou podle něj zaplaveny zbožím, které sice splňuje všechny normy, ale často bývá nekvalitní. Příkladem mohou být potraviny v českých obchodech. „Zdravotně závadných je málo, ale ve srovnání se Západem je téměř všechno druhá jakost,“ povzdechl si.

Podle něj by pomohlo povinné značení původu, včetně konkrétní továrny, která vyrobila daný produkt. „Pokud například voláte na zákaznickou linku, abyste zjistili, kdo a kde vyrábí kdysi skvělé (a nyní nepoživatelné) lázeňské trojhránky značky Opavia, americká společnost Mondelez International (které značka patří) s vámi arogantně vyběhne. `Není to povinný údaj, litujeme.` Asi nezbývá než arogantně vyběhnout s Opavií a dalšími podobně zkaženými značkami,“ domnívá se ekonom s tím, že tohle ale není problém TTIP, protože ta prý povinnost značení původu nezakazuje, ani žádná jiná mezinárodní smlouva.

Přínos TTIP vidí také ve zjednodušení obchodu s automobily. Evropské i americké automobily mají zhruba stejnou úroveň bezpečnosti. Vyráběny jsou ale podle dvou odlišných souborů bezpečnostních norem. „Kdyby se podařilo najít společný euroamerický technický standard, obchod by byl hned jednodušší,“ domnívá se Kohout.          

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…