Hnutí ANO: Zastropování věku odchodu do důchodu je třeba promyslet

11.06.2014 14:06

Hnutí ANO ústy své poslankyně Radky Maxové odmítlo na červnové schůzi podpořit „zastropování“ věku odchodu do důchodu na 65 letech. Je to prý třeba ještě promyslet.

Hnutí ANO: Zastropování věku odchodu do důchodu je třeba promyslet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Maxová je členkou expertní komise pro důchodovou reformu. S ideou zastropování důchodů souhlasí, nicméně prý není nezbytně nutné, aby se tato problematika předkládala na červnové schůzi. „Důchodový věk by měl být zastropován, ale s pravidelným systémem revize. Chceme nastartovat prorodinnou politiku, takže předpokládáme, že se to projeví v porodnosti. Demografický vývoj zase v prodlužování věku odchodu do důchodu," vysvětlila postoj hnutí ANO redaktorům iDnes.cz.

Návrh, aby se důchodový věk zastropoval už nyní na 65 letech, předložil v sociálním výboru Poslanecké sněmovny poslanec za KSČM Miroslav Opálka. Změnu chtěl propašovat do novely zákona o důchodovém pojištění, ale narazil.

„Není šťastné přidávat takovou věc, tedy věkový strop odchodu do důchodu, k vládnímu návrhu o navyšování penzí,“ smetl Opálkův plán ze stolu šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Nebudu to proto teď dávat jako pozměňovací návrh, protože to nemá podporu, ale předpokládám, že to předložím jako samostatný návrh," kontroval Opálka.

Přestože dali sociální demokraté komunistům košem, s nastavením hranice pro odchod do penze souhlasí. „Současná úprava není šťastná, protože předvídá nekonečné zvyšování věku odchodu do důchodu. Bylo by asi vhodné nastavit hranici pevnou s tím, že v budoucnu by se zase mohla přehodnotit. Pro toto období je asi hranice 65 let ta, která je ufinancovatelná," uvedl pro iDnes.cz Sklenák.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka stanovisko svého kolegy podpořil. „Vládní novela ve sněmovně mění pouze parametry valorizace. Diskuze o způsobu zastropování věku pro odchod do důchodu, který dnes nemá žádnou pevnou hranici, se nejprve povede v odborné komisi Ministerstva práce a sociálních věcí," nastínil další postup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…