Hnutí ANO mělo svého předchůdce již v roce 1938. A podoba je více než děsivá, píše server Pavla Šafra

21.06.2015 15:55

Internetový deník Echo přinesl náhodnou, ale zajímavou informaci. Hnutí ANO totiž mělo v roce 1938 „předchůdce“. A některé body z programu jsou vskutku pozoruhodné.

Hnutí ANO mělo svého předchůdce již v roce 1938. A podoba je více než děsivá, píše server Pavla Šafra
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Zatímco dnešní zkratka ANO znamenala v začátcích Akce nespokojených občanů, předválečná zkratka ANO zkracovala název Akce národní obrody,“ informuje deník o rozdílu v jinak shodných názvech obou hnutí. ANO z roku 1938 přitom bylo fašistickou organizací, která se zformovala z nacionalisticky orientované inteligence.

Zaštiťovalo se přitom hesly, které jsou nám dobře známy. Stát musí být veden pružně a poctivě. Musí být odstraněna korupce. Konec politickému kšeftaření. Nelze dál kráčet cestou dosavadních politických stran. Boje proti ideám internacionalismu, nezdravému humanitářství.

Dne 30. října 1938 vyšlo v Národní politice programové prohlášení, pojmenované Národe!. V něm se, jak Echo uvádí, mimo jiné píše: „V čele státu a jeho vedení musejí být lidé čistí, bezvadného charakteru a minulosti, nezatíženi stranictvím, přísně odpovědní za své činy. Nelze kráčeti cestami dosavadních politických stran,“ hlásá poslední věta bodu, která je nám z Babišova hnutí dobře známa.

„Veřejná správa musí být zjednodušena… Péče o zdraví a budoucnost národa musí být svěřena odborníkům. „Zemědělská půda patří jen poctivému zemědělci... Nový stát musí býti veden pružně, hospodářsky a poctivě. Musí být odstraněna korupce, mnohoobročnictví, odměny a platy musejí býti vyměřovány jen podle schopností a zásluh. Musí být odstraněna anonymita a neodpovědnost administrativy. Je třeba, aby každý z nás přiložil ruku k tomuto dílu obrody a očisty. Přes sjednocenou vůlí českého národa skloní se vlády i politické strany,“ bylo několik bodů, které by jako přes kopírák vypadly ANO z roku 2011.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Fašistické ANO vedl nacionalistický rektor Univerzity Karlovy, profesor Karel Domin, a následně prof. Dr. Mentl. V hnutí ale byli i další představitelé pravicově smýšlející inteligence. Bylo prý ale názorově dosti nejednotné, a tak se po čase obměnili členové a změnil se i název.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…