Hnutí ANO povede hospodářský výbor, ČSSD rozpočtový

03.12.2013 14:16

V čele rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny by měl stanout reprezentant ČSSD, stejně jako třeba v čele bezpečnostního výboru a dalších tří výborů. Partner ČSSD ve vznikající vládní koalici, hnutí ANO, by měl získat například vedení hospodářského výboru. Evropský výbor povede člen KDU-ČSL.

Hnutí ANO povede hospodářský výbor, ČSSD rozpočtový
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Předseda klubu sociálních demokratů Roman Sklenák na brífinku řekl, že při volbě předsedů výborů budou poslanci stran vznikající vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, podporovat předsedy podle úterní dohody.

Sklenák se ohradil proti interpretaci, podle níž by rozdělení výborů naznačovalo rozdělení míst v případné budoucí vládě. "Nelze říci, že bychom byli dohodnuti na tom, že budeme držet křížový princip, že strana, která nemá ministerstvo, bude mít vedení výboru a naopak. Jsou možné všechny varianty, co se týče obsazení postů ve vládě, nelze nic předjímat," řekl.

Komentátor časopisu Týden Martin Hekrdla však těmto slovům příliš nevěří. "Je zcela jisté, že sociální demokracie odevzdala nebo přišla o křesla Ministerstva financí a Ministerstva vnitra," prohlásil v ČT. "Ty zásadní resorty bude držet ANO," dodal.

Při rozdělování postů předsedů výborů byla podle Sklenáka snaha zohlednit požadavky jednotlivých klubů, a to i z budoucí opozice. "My jsme se snažili zohlednit i profesní předpoklady jednotlivých kandidátů," řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který dohodu označil za kompromis.

Sociální demokraté by měli vést výbory bezpečnostní, rozpočtový, ale také výbory pro sociální politiku, životní prostředí a ústavně-právní výbor. Hnutí ANO by mělo připadnout vedení hospodářského, zdravotnického, školského, zemědělského a volebního výboru. V čele branného výboru by měl být zástupce hnutí Úsvit.

Komunistům by mělo připadnout vedení tří výborů, a to petičního, výboru pro veřejnou správu a kontrolního výboru. Do čela zahraničního výboru budou poslanci vznikající koalice podporovat zástupce TOP 09. O toto místo již dříve projevil zájem její předseda a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Předsedou mandátového a imunitního výboru poslanci zvolili již minulý týden Marka Bendu z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…