Hnutí ANO rozvoji veřejné služby zatím přeje, říká bývalý radní k rozhlasové digitalizaci

07.05.2014 20:46

Rok 2025 bude definitivním koncem analogového rozhlasu, ale zatím nebylo nikde řečeno, kdy se začne s řádným digitálním rozhlasovým vysíláním. O tom, co je třeba v tomto směru podniknout, i o tom, co to bude znamenat pro veřejnoprávní rozhlas, hovoří v obsáhlém rozhovoru pro server DigiZone.cz bývalý člen Rady Čro Štěpán Kotrba.

Hnutí ANO rozvoji veřejné služby zatím přeje, říká bývalý radní k rozhlasové digitalizaci
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Někdejší člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba v rozhovoru pro placenou sekci serveru DigiZone.cz nastiňuje plány s rozhlasovou digitalizací. Poukazuje na to, že iniciativu v tomto směru převzalo Ministerstvo kultury a pokud to bude nutné, převezme ji volební výbor sněmovny, který má média na starosti. „První náměstkyně ministra Kateřina Kalistová byla dobrou předsedkyní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, je právnička, tématu rozumí i po technologické stránce a ví, že veřejnou službu nemůže nechat bez možnosti technického rozvoje. Čili o kvalitu novely nemám strach,“ uvádí Štěpán Kotrba.

A podporu očekává i ve sněmovně, kde jsou profesionálové. Odborníkem je mimo jiných bývalý regionální ředitel Českého rozhlasu Martin Kolovratník, jenž zažil v rádiu už první vlnu digitalizace a prosazoval ji ve svém regionu velmi aktivně. „A hnutí ANO prozatím rozvoji veřejné služby přeje. Andrej Babiš není hlupák... ODS, která se snažila škodit, kde mohla, je na cestě do zapomnění. A zbytek politických stran se proti rozvoji rozhlasu veřejné služby negativně nevymezuje. Naopak. Znám řadu technooptimistických poslanců, kteří změnám fandí,“ konstatuje Štěpán Kotrba.

Rušit stanici Leonardo bylo strategickou chybou

Po přechodu na digitální vysílání by měl podle něj Český rozhlas obnovit některé úspěšné stanice z minulosti. „Určitě Leonardo. Bylo strategickou chybou tuto stanici rušit. Ale popularizace vzdělání a vědy je ta nejsložitější část rozhlasového řemesla. Předpokládá to červený diplom ve specializaci, třeba fyzika nebo přírodověda, talent pedagoga, obětavost a lásku k práci. V Českém rozhlase budou muset vznikat další tematické stanice jako Leonardo. Do hospody nebo na Facebook také chodíme s lidmi, se kterými si máme co říci,“ zdůvodňuje bývalý rozhlasový radní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…