Hnutí ANO v kauze Lidového domu stojí na straně advokáta Altnera

19.04.2016 15:30

Sociální demokracie podle poslanců hnutí ANO v kauze Altner nerespektuje rozhodnutí soudu. Po dnešním jednání klubu, který se shodl na tom, že by každý měl respektovat pravomocná rozhodnutí soudu a platit své dluhy, to ČTK řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. ČSSD navzdory pravomocnému rozsudku odmítá svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit skoro 338 milionů korun. Postoj strany mrzí bývalou ministryni spravedlnosti za ANO Helenu Válkovou.

Hnutí ANO v kauze Lidového domu stojí na straně advokáta Altnera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Poslanci hnutí dnes podle Faltýnka o věci poměrně dlouze diskutovali. "Náš klub se jednoznačně shodl na tom, že za prvé: Každý v naší společnosti, bez ohledu na to, jestli je to fyzická či právnická osoba, by měl respektovat pravomocná rozhodnutí soudu. A druhá věc je, že dluhy by se měly platit," řekl dnes na tiskové konferenci Faltýnek.

Později ČTK řekl, že poslanci hnutí vnímají záležitost tak, že ČSSD zatím nerespektuje pravomocné rozhodnutí soudu. Zároveň poznamenal, že jde o věc sociální demokracie, ve které ANO na svého koaličního partnera nyní nehodlá přímo apelovat.

"Pravomocná rozhodnutí se vždycky mají dodržovat v tom smyslu, že se má plnit to, co bylo uloženo, ať jde o finanční závazek, nebo jinou povinnost," řekla bývalá ministryně spravedlnosti Válková. "Protože, jak má potom prostý občan se chovat, když prohraje kauzu a není s tím spokojený?" tázala se. Politická elita má podle ní velkou zodpovědnost jít příkladem a dodržovat zákony a principy právního státu.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák doufá v to, že kritika ANO nebude důvodem ke změně vládní koalice. Sociální demokracie se podle něj snaží využít všech možností, které jí dává právní řád, aby situaci zvrátila.

Bývalý advokát Altner nedávno vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu sociální demokracie musí zaplatit téměř 338 milionů korun. Strana podala dovolání k Nejvyššímu soudu a peníze zatím platit odmítá, čímž podle odborníků jedná v rozporu s pravomocným výrokem soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…