Hnutí STAN na konferenci v Praze dolaďuje předvolební program

24.08.2017 12:03

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zahájilo v Praze jednodenní programovou konferenci, na které řeší finální podobu svého volebního programu. Do klíčových programových priorit, mezi něž hnutí řadí vzdělání, rychlou elektronickou i fyzickou komunikaci, dosažitelnou spravedlnost či navrácení státu občanům, hnutí zapracuje připomínky, které dostávalo od svých členů.

Hnutí STAN na konferenci v Praze dolaďuje předvolební program
Foto: STAN
Popisek: STAN

Dnešní konferenci zahájil volební lídr STAN, poslanec a bývalý dlouholetý starosta Semil Jan Farský, podle něhož všechny návrhy upřesnění programu zabraly 150 stran. „Na našem programu se podílelo mnoho význačných odborníků, nevznikal někde přes noc,“ uvedl Farský. Jmenoval například někdejší místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Hanu Marvanovou či rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka.

Starostové původně plánovali ve volbách usilovat o hlasy v rámci koalice s lidovci, kteří ale v červenci od dohody ustoupili kvůli obavám, že by společný subjekt nepřekročil potřebnou hranici deseti procent hlasů. Starostové pak odmítli nabídku, aby pouze vstoupili na kandidátky KDU-ČSL, protože měli zájem o rovnoprávnou spolupráci. Rozhodli se usilovat o potřebných pět procent hlasů pro vstup do Sněmovny sami.

Předseda STAN Petr Gazdík řekl, že v současnosti zhruba padesátistránkový program byl hotový koncem minulého roku. „Pak jsme ho odložili, protože jsme vytvářeli společný program s KDU-ČSL. Po oznámení samostatného postupu jsme ho vytáhli z šuplíku a doplňujeme ho,“ vysvětlil postup Starostů účastníkům konference. Nejvíce připomínek se sešlo k tématům vzdělávání a dopravy.

STAN chce učitelům navýšit postupně platy na 130 procent průměrné mzdy ve státě, což by letos v prvním čtvrtletí odpovídalo zhruba částce 36.260 korun. Plánuje propojovat školy a zaměstnavatele a prosazovat výchovu k demokracii, která by měla prohloubit vědomí o občanských svobodách. V oblasti dopravy chtějí Starostové pracovat na dokončení základních dálnic, připravit výstavbu vysokorychlostních železnic a terminálů a logistických center pro moderní druhy dopravy.

Starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman v kapitole průmyslu zmínil návrh omezit možnost vlády regulovat minimální mzdu. „Aby nebyla na zvůli vlády, na populismu, ale byla přesně nastavená zákonem, předvídatelná,“ uvedl. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) minimální mzdu zvýšil čtyřikrát, v pondělí rozhodl o nárůstu o 1200 korun na 12.200 korun od ledna.

Celostátním volebním lídrem STAN se po rozpadu koalice stal Farský, který se ujal prvního místa na pražské kandidátce. Gazdík bude stát v čele kandidátky ve Zlínském kraji. Hnutí změnilo po rozchodu s lidovci logo a jako své hlavní heslo do kampaně si zvolilo slogan Odvaha převzít odpovědnost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…