Hnutí jako firma: ANO vloni skončilo ve ztrátě čtyřicet milionů

01.04.2017 12:16

Hospodaření hnutí ANO za loňský rok skončilo ve ztrátě 40,4 milionu korun. Ve ztrátě jsou zahrnuty náklady na loňskou volební kampaň. Stojí to ve výroční finanční zprávě, kterou hnutí zveřejnilo na svém webu. V roce 2015 naopak hospodaření druhé nejsilnější vládní strany skončilo se ziskem 26,9 milionu korun, píše ČTK.

Hnutí jako firma: ANO vloni skončilo ve ztrátě čtyřicet milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přednáška ministra financí Andreje Babiše na Vysoké škole ekonomické na téma Fiskální a daňová politika

Výroční zpráva také uvádí, že ke konci roku 2016 hnutí dlužilo svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce přes 153 milionů korun. O rok dřív představoval tento dluh 37,5 milionu korun.

Hnutí v tiskové zprávě uvedlo, že náklady na kampaň byly částečně kompenzovány zvýšeným objemem darů a příspěvků od podporovatelů, které se zvýšily z předloňských 14 milionů na loňských 40 milionů korun. Nejštědřejším mecenášem byl podle výroční zprávy roudnický radní za ANO Pavel Elias, který vybudoval úspěšný masokombinát. Později ho prodal holdingu Agrofert, který patří do Babišových svěřenských fondů. Hnutí přispěl jedním milionem korun.

ANO také loni podle výroční zprávy vybralo na členských příspěvcích přes tři miliony korun. Od státu získalo 68,7 milionu korun na příspěvku na činnost.

Údaje o hospodaření musejí zveřejnit také ostatní politické strany. Vládní ČSSD dnes informovala, že loni skončila ve ztrátě 180,2 milionu korun. Poslední vládnoucí strana KDU-ČSL pak loni hospodařila se ztrátou 985.000. Z opozičních stran loni TOP 09 skončila ve ztrátě 18 milionů korun. V minusu 2,4 milionu korun skončilo hnutí STAN. ODS naopak hospodařila s přebytkem 9,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…