Hodlá náměstek Wagenknecht vyhodit Babišovým oknem miliardy korun?

06.10.2014 14:30

Zavedení jednotného ekonomického informačního systému (JEKIS) českého státu bude podle náměstka ministerstva financí Lukáše Wagenknechta (ANO) zakázkou v řádu stovek milionů. Jak ale k těmto číslům dospěl? Vzhledem k tomu, že základem JEKIS se má stát německý systém SAP, nepůjde spíš o řády miliard?

Hodlá náměstek Wagenknecht vyhodit Babišovým oknem miliardy korun?
Foto: Česká televize
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Mezi manažery velkých firem operujících v České republice je systém SAP považován za jeden z nejdražších, a ne právě flexibilních. Systémy SAP jsou totiž primárně konstruovány pro firmy, nikoli pro státní správu. Vzhledem k tomu, že je ministerstvo financí řízené hnutím ANO, hodlá zmíněný systém nasadit do celé státní správy, bude se zřejmě brzy řešit problém, nakolik je SAP schopen včas reagovat na změny v legislativě či na urgentní uživatelské požadavky, které jsou ve státní správě běžné.

Nejvíc na přechodu státu na JEKIS, postaveném na platformě SAP, zaráží fakt, že neexistuje objektivní odborná studie, zda je tento systém pro český stát výhodný. Jaké náklady si vyžádá použití existujících licencí, jejich sjednocení, implementace na všechna ministerstva a další složky státu a jejich následná údržba?

O tom, že stát často investuje miliardy do IT bez rozmyslu, a že o tom mnohdy rozhodují lidé, kteří těmto systémům nerozumí a nechají se ovlivnit IT firmami, jsme se v Česku v minulosti již mnohokrát přesvědčili.

Příkladem může být magistrát Hlavního města Prahy. Nejde jen o miliardovou zakázku na Opencard. Když zastupitelstvo metropole odsouhlasilo rozšíření jednotného ekonomického systému od firmy Gordic do všech městských částí s tím, že licence už vlastní, zdálo se, že na tom ušetří. Opak byl ale pravdou. Město utratilo vysoké částky a navíc za to, že zakázku zadalo bez výběrového řízení, si vysloužilo pokutu od antimonopolního úřadu. Podobně tomu bylo v případě takzvané metropolitní sítě, kterou měla realizovat společnost T-Systems.

Náměstek Lukáš Wagenknecht, vybraný šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, prosazuje německou firmu SAP, ale nikdy a nijak nevysvětlil, zda s ním dopadneme lépe. A pokud by se SAP ve státní správě neosvědčil, může celý aparát začít za pár let zase od nuly. Tedy přesněji od mínus několika miliard.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…