Hodnocení odborníka: Dukův muž vystupoval u Jílkové jako politik. České církvi neprospívá papež František

17.01.2014 7:34

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové se ve čtvrtek bouřlivě diskutovalo o tzv. církevních restitucích. Mediální expert Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz komentuje průběh, výkon aktérů tvrdé debaty i význam pro diváky. Mikeš uvedl, že zástupce katolické církve Tomáš Holub se za věc pral jako lev, naopak mu chybělo větší využití statistických dat.

Hodnocení odborníka: Dukův muž vystupoval u Jílkové jako politik. České církvi neprospívá papež František
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Anketa

Koho má ODS zvolit předsedou?

12%
hlasovalo: 3128 lidí

Komunistický poslanec Stanislav Grospič, generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, poslanec TOP 09 František Laudát, v publiku známý protirestituční bojovník a režisér Václav Dvořák a jedno téma: miliardy pro církve v podobě zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi.

Lítý boj a ostrou diskusi očekával Jiří Mikeš už jen na základě tématu a vybraných diskutujících. A samotný průběh pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou jeho očekávání naplnil.

Katolický showman a větší politik než ostřílení poslanci

„Na toto vydání pořadu jsem se docela těšil, církevní restituce jsou problémem, který hýbe českou společností a na pořadu to bylo znát. Vůbec jsem paní Jílkové její roli nezáviděl. Scházelo mi tam ale, že tam mohly zaznít některé průzkumy veřejného mínění,“ uvádí Jiří Mikeš.

  • O průběhu debaty na téma církevních restitucí můžete číst ZDE

Dominantní osobou pořadu byl podle jeho slov generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, který se ukázal jako daleko silnější politik než poslanci Grospič (KSČM) a Laudát (TOP 09). „Monsignor Holub to svým způsobem moderoval a ukázal se jako katolický showman,“ míní.

Paní Jílková to vede dobře, říká Mikeš

„Připomínky bych ale měl k publiku a jeho složení. Rád bych tam třeba viděl i pár novinářů, nebo v tomto případě mi tam scházela Lenka Procházková. Tohle působilo jako dohady na tržišti, kde se všichni překřikovali - a nic se nevyřešilo. Odpůrci restitucí podle mě byli lépe připraveni,“ je přesvědčen mediální expert.

Na straně zastánců byl podle hodnocení Jiřího Mikeše dobře připraven monsignor Holub, poslanec Laudát na něho naopak velký dojem neudělal. „Psycholog a katolík pan Klimeš působil jako z vesnice a proti sobě měl profesionály včetně režiséra Dvořáka,“ sděluje.

„Celkově mi tam scházely statistické údaje, kolik lidí o čem co soudí a tak dále. Do pléna bych také zvolil jiné složení. Nevím, jestli ti lidé reprezentovali nás jako veřejnost. Výběr je v tomhle strašně důležitý, přestože chápu, že je to složité. Paní Jílková to vede dobře, a to si vždycky vybírá velice těžká témata. Rozhodně bych jí nevytýkal, že to úplně nezvládla, protože v situaci, kdy proti sobě takto stojí dva tábory a jdou po sobě, se to úplně zvládnout nedá,“ konstatoval Mikeš.

Papež prý dělá české katolické církvi medvědí službu

Dodává však, že diváci se po zhlédnutí pořadu Máte slovo na téma církevních restitucí v chápání problematiky nemohli nikam posunout. „Vůbec, to v žádném případě,“ zdůraznil mediální odborník.

Jiří Mikeš navíc podotýká, že svým způsobem české katolické církvi dělá medvědí službu současný papež František. „On káže něco úplně jiného, tedy skromnost. Vatikán tomuto nepřispívá a image zdejší katolické církve jde kvůli tomu dolů,“ soudí Mikeš v hodnocení pro ParlamentníListy.cz.

Monsignor Holub se pral jako lev, režisér Dvořák zvládá silné soupeře

A výkony jednotlivých aktérů? „Od monsignora Holuba jsem očekával, že půjde o hlubší vysvětlování, ale on vystupoval jako politik a hájil zájmy církve a dělal, co mohl. U některých lidí sympatie jistě nezískal, ale na druhou stranu za církve bojoval jako lev. Pan poslanec Grospič vystupoval jako levicový politik, těžko mu něco vytýkat. Vystoupení pana poslance Laudáta určitě nebylo nijak silné. Odpůrce restitucí režisér Václav Dvořák vystupoval určitě dobře, je to osobnost, je typ člověka, který při nejrůznějších fórech umí strhnout na svoji stranu a může proti sobě mít silné nepřátele,“ pochvalně uzavírá mediální expert Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…